Saturday, April 18, 2020

 

LES CAPITALS, NO NECESSITEN AJUDA ? -art. Regió 7


LES CAPITALS, NO NECESSITEN AJUDA ?
Quan deixem enrere, la batalla contra la pandèmia, tocarà avaluar i reflexionar, sobre com s’ha fet front a la pitjor crisis sanitària que hem conegut, i com han intervingut els diferents àmbits, en la resolució del problema. Es qüestió obligada, per a corregir errors, i reforçar-se per si un dia, torna una crisis semblant.
Som país, de poca tradició en l’auto crítica. Quan dic país, tant em refereixo a Espanya, com a Catalunya. En aquest i en molts altres casos, anem de bracet. Mala cosa, perquè si no som capaços d’avaluar els propis errors, encara ho serem menys, d’ acceptar les crítiques dels altres.
Dic això, a la vista de com han anat les coses, en aquests dos mesos de crisis. Una crisis, imprevista i en bona part, imprevisible que ha obligat a implementar respostes i solucions. De fet, és en l’adversitat, quan un càrrec polític mostra la seva capacitat de gestió i lideratge. També passa, i així ho hem vist, en els professionals sanitaris, i d’altres sectors, tensionats tots, per lluitar, amb les eines disponibles, contra l’enemic comú.
Deu n’hi do, la bona resposta tinguda, tot i els clars obscurs, en alguns àmbits i sectors. Avui, voldria parlar, del greu error en mantenir el sectarisme, el partidisme, en temps de crisis. Durant prop de deu anys, hem estat trasbalsats pel procés independentista, que ha trastocat plans i modificat planificacions i previsions de tota mena. Algun dia, algú estudiarà, els esforços perduts, les ocasions truncades, els projectes perduts, per haver desviat l’atenció, cap a objectius inassolibles, en comptes de pensar en els problemes directes dels ciutadans.
Però, tornant al tema, resulta curiós veure les respostes dels diferents alcaldes / alcaldesses, per a fer front a la pandèmia. En temps de crisis, tota ajuda és benvinguda, vingui d’on vingui, sigui qui sigui, qui la dirigeixi o la presideixi. En els meus vint-i-vuit anys d’alcalde, mai havia refusat una ajuda, pública o privada, si anava dirigida a millorar les condicions del poble que presidia.
Des de fa dies, veiem la bona feina de l’exèrcit, en general, i de l’UME ( unitat militar d’emergències) en particular, en multitud de pobles i ciutats de tot Espanya, i lògicament, també de Catalunya. Ajuda que ha arribat a molts municipis de la Catalunya Central, si l’havien demanada. Son molts, els qui han actuat sota el principi d’acceptar ajuda, a benefici dels ciutadans. Parlem d’accions destinades a desinfectar, infraestructures, equipaments i serveis públics, de primera necessitat. O de muntar instal·lacions, complementàries, als hospitals o d’acolliment a persones desvalgudes.
Un dia repassarem, el mapa d’intervencions, i ens donarem compte dels buits territorials, precisament, en les capitals de comarca. No en totes, però sí, en les nostres de la Catalunya Central. No hem vist, cap actuació, a Manresa, Berga, Igualada, Solsona, Vic, Moià, ...podríem anar més enllà, i tampoc en trobaríem. Es que l’exèrcit, no va a les capitals ? Hi ha algun reglament o norma que ho impedeixi o ho posi més complicat ? No, en absolut. Les unitats militars actuen allà on son demanades. Es evident que no poden anar allà on no se’ls demana, ni entrar en cap equipament, sense la deguda autorització.
Aleshores, perquè han anat a uns llocs, i no, a uns altres ? Doncs,  per la simple raó d’actuacions sectàries i partidistes, per part dels alcaldes / alcaldesses d’aquestes capitals. Encara amb el xip posat del procés, no volen passar per aquells que han demanat ajuda a l’exèrcit espanyol. No, no ho poden fer això. Es evident que a cada capital hi ha residències, amb problemes, zones necessitades de ser desinfectades, espais per netejar...però, no. Es més fort el partidisme que no pas l’interès general dels ciutadans. Recordem-ho quan repassem actuacions i ens disposem a elegir nou Parlament.






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?