Sunday, April 26, 2020

 

LA GRAN OPORTUNITAT PERDUDA - art. Nació Digital Solsona


LA GRAN OPORTUNITAT PERDUDA.
A la vista de l’ eficàcia suïssa, sempre havia somiat, similar nivell de funcionament per a Catalunya. També, per a Espanya. Al cap i a la fi, sóc català perquè soc espanyol, i sóc espanyol perquè sóc català.
Viure, estudiar i treballar durant set anys, a la capital de Suïssa, em va fer conèixer totes les virtuts, i també, alguns inconvenients, de la cultura d’austeritat, puntualitat, eficàcia i treball dels suïssos. Un país, realment pobre, per petit, ple de muntanyes i llacs, amb moltes zones fredes i plenes de neu, durant mig any, i per tant, amb poques àrees de conreu i pastoreig. I , tanmateix, amb els anys, convertit en un dels més rics del món.
Què i com ho varen aconseguir ? Seria llarg d’explicar, però , molt resumit, la seva riquesa es fonamenta, en un aprofitament de tots els recursos del país, per petits que siguin, amb un descobriment i triomf en àrees concretes de la indústria , posant per endavant la qualitat, la innovació, la seriositat de tots els productes ( rellotges, xocolata, fabricació de trens, funiculars, ascensors, maquinària pesada, alta tecnologia en múltiples camps, sistema bancari, turisme, etc.)
Però, al costat d’aquesta base, el sistema polític és extraordinàriament racional, pragmàtic i auster. Tres nivells d’administració ( municipal – cantonal – federal ),amb una organització, bona gestió i austeritat, admirables. No d’ara, sinó de sempre. D’aquí, el bon destí de tots els recursos públics.
Perdoneu, aquesta llarga introducció, per exposar a què em referia, quan dic, “la gran oportunitat perduda”. La recuperació de la democràcia, i del govern de la Generalitat, l’any 80, podia portar cap a copiar diferents models d’administració i gestió. Era un moment històric, que calia aprofitar, per a marcar un camí de futur, de gran rellevància pel futur. A mi m’hagués agradat, copiar el model suís, en comptes del model espanyol. M’explico.
El govern de la Generalitat, en mans del president Pujol, en comptes d’anar a buscar models innovadors, austers, i eficients, es va dedicar a crear una administració a imatge i semblança del model central, simplement, catalanitzant els noms. Allà govern central, aquí govern de la Generalitat. Allà Consell de Ministres, aquí Consell Executiu. Allà Ministeris, aquí Conselleries. Allà, Defensor del pueblo, aquí Síndic de Greuges. Allà Tribunal de Cuentas, aquí Sindicatura de Comptes,....en resum, una administració àmplia, feixuga, costosa i poc eficient.
I, en comptes de rectificar, es va anar ampliant, amb consells comarcals, vegueries, i fins i tot, delegacions ( embaixadetes ) a l’exterior. El resultat: una administració molt poc eficient, d’un cost inassolible, i amb un futur incert, per impossible de mantenir. Ningú s’estranyi d’haver arribat a l’immens deute de vuitanta mil milions d’euros. Impossible de retornar en els propers trenta anys, sinó hi ha una quita, o una assumpció per part de l’Estat.
També l’Estat, ha comès similars errors. Més ben dit, no ha corregit els defectes d’una administració feixuga, poc eficient i molt costosa, de manera que o emprèn una reestructuració substancial, o no té futur. Estem en ple segle vint-i-u i tenim estructures, pròpies de finals del dinou. Impossible anar bé. Ja en parlarem un altre dia, torno al principi.
No era igual, construir una nova administració que reformar una de vella. D’aquí “la gran oportunitat perduda “, però és que estem a l’any 2020, i en plena pandèmia, hem comprovat el grau d’ineficiència de la nostra administració. Ha quedat clar, que no funciona com caldria. En absolut. Hi ha dos motius essencials. El primer, és que falta lideratge polític, perquè estem en mans de càrrecs mediocres. Molt mediocres. El segon, és tota l’ estructura que falla. Com pot funcionar un petit país, amb ajuntaments- consells comarcals- vegueries – diputacions – consell executiu ? Si a tot plegat li afegim, un Parlament ineficient, i un govern barallat, és evident que el model que tenim, s’ha de canviar radicalment. Aposto per canviar de model.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?