Monday, April 06, 2020

 

EL PAPER DE L'EXÈRCIT - art. El 9 Nou


EL PAPER DE L’EXÈRCIT.
La declaració d’Estat d’Alarma, ha tornat a la palestra, l’etern debat de quin paper ha de jugar l’exèrcit, en una situació de pandèmia , com la que estem vivint aquests dies. Per a alguns, no feia falta treure’l de les casernes, per a d’altres, sí, i a més donar-li un paper rellevant, en tant que col·lectiu preparat, equipat i molt ben organitzat.
D’entrada, vull recordar que determinades institucions, organismes i símbols, son “eterns”, en tant que representatius del país o de l’Estat, del qual en formen part. Que en el passat, alguns d’ells hagin tingut funcions que no li eren pròpies, no vol dir que, a dia d’avui, estiguin desacreditats. Tant ho podem dir de l’exèrcit, com de les banderes, himnes i altres símbols que defineixen el territori i la col·lectivitat, que hi viu.
L’entrada en democràcia, va modificar aquells aspectes i funcions que no els hi eren propis, i es varen convertir en garantia de representativitat i democràcia. S’hi pot estar més o menys d’acord, però tots ells van tenir encaix en la Constitució , votada molt majoritàriament per tots els espanyols, en referèndum, l’any 1978. Son, en conseqüència, salvaguarda dels drets i deures, de tots els que formem part de l’Estat.
Ara, no parlaré dels símbols i altres institucions. Ho deixo per un altre dia. Ara, em referiré a l’exèrcit pel que ha suposat de controvèrsia, en alguns reductes catalans, sempre atents a rebutjar qualsevol decisió del govern central, ni que sigui per aportar ajuda , en forma de personal preparat, molt ben equipat, i coordinat amb altres forces de seguretat.
D’entrada, cal saber que tots els països que conformen la UE, estan obligats a tenir exèrcit, i tenir-lo degudament preparat i equipat, com per assegurar la pròpia existència de la UE, per a poder fer front, a qualsevol amenaça externa. Fins ara, el paraigües protector provenia dels Estats Units d’Amèrica ( EUA), i amb ell, el de la OTAN ( Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord), de la qual en formen part 29 països, a nivell mundial. Aquesta existència, ha permès un complicat equilibri, amb altres potències com Rússia i Xina.
Doncs bé, puix que hem de tenir exèrcit, com millor el tinguem, millor per a tots. Res té a veure l’exèrcit actual, amb el d’èpoques passades. Es un altre món, format per professionals preparats, ben equipats i sempre disponibles, per a qualsevol adversitat. Precisament l’especialització és lògica, a nivell empresarial, com ho ha estat a nivell militar. D’aquí que per a millor especialització, el president José Luis Rodríguez Zapatero, proposés i acordés, l’any 2005, la creació de la UME ( Unitat Militar d’Emergències).  Una Unitat preparada , per intervenir en casos de greu risc, catàstrofes , calamitats públiques, o altres que aconsellin la seva intervenció.
Per als qui no en coneguin la composició , em permeto fer un breu resum. Consta d’un total de 3.427 efectius humans, procedents dels tres exèrcits ( molt majoritàriament del de Terra), amb un moderníssim equipament, en matèria de vehicles, sistema de comunicacions, i estructura funcional.  En cas de necessitat poden activar elements rellevants de material aeri i nàutic, en funció de les necessitats. Estan desplegats en 7 bases fixes, arreu del territori, amb capacitat per arribar de forma immediata, a qualsevol racó del país.
Tots els efectius humans, s’han especialitzat en la lluita contra tota mena d’amenaces i calamitats, de manera que han mostrat una gran eficàcia en tots els àmbits en els quals han intervingut, en aquests 14 anys d’existència.  Fossin grans incendis, inundacions, terratrèmols, o ara mateix, contra la pandèmia.
La UME, fou la primera en actuar, perquè està permanentment en alerta, però , pocs dies després, es varen anar afegint altres unitats dels tres exèrcits, per a cooperar, complementar o suplir, carències de la resta de forces de seguretat estatals, autonòmiques o locals.
Així, doncs, a dia d’avui, tenim tot l’exèrcit desplegat per tot el país, fent tota mena de funcions al servei de la lluita contra la pandèmia. La seva eficàcia ha quedat demostrada, instal·lant hospitals de campanya, habilitant espais per acollir persones sense sostre, desinfectant tota mena d’infraestructures, equipaments i serveis essencials, o traslladant malalts d’uns centres a d’altres.
Sorprèn, doncs, el posicionament del govern català, més interessat en polèmiques inútils que no pas en governar, en desacord amb aquesta presència, en territori català. Un desacord molt típic de persones que varen produir retallades immenses ( d’un 30%) a la sanitat catalana, la qual, ara, es troba en gravíssimes dificultats. Ens falten, 11.000 professionals sanitaris, entre metges i infermeres i estem amb un deute de vuitanta mil milions d’euros. Aquesta és la realitat, fruit de deu anys de retallades i canvi de les prioritats de país. I resulta que ni tant sols es volen deixar ajudar.
Per sort, com sempre, hi ha nombrosos alcaldes i alcaldesses, que no solament han donat la benvinguda a les unitats militars, sinó que molts d’ells les han demanat, per resoldre carències municipals, o deficiències de la Generalitat. Aquesta és la controvèrsia, aquesta és la realitat.






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?