Monday, April 20, 2020

 

EL DOBLE DE MORTS, I NINGÚ DIMITEIX ? - art. Nació Digital Solsona


EL DOBLE DE MORTS, I NO DIMITEIX NINGÚ ?
El dimecres passat, la Generalitat, va informar de que canviava el sistema de recompte de defuncions, i augmentava en 3.242 la xifra de morts, de manera que passava de 3.855 defuncions a 7.097. Així, de cop, per un canvi en el sistema de recompte !!! Sense més explicacions, sense més detalls que el d’haver confrontat la xifra que donava, amb les que tenien el conjunt de funeràries de Catalunya.
Ho sento, però, en un país normal, en una administració normal, una situació com aquesta ha de donar peu a dimissions, al més alt nivell, i sinó a destitucions, d’igual nivell. Es una vergonya de dimensions inacceptables, en el món de les noves tecnologies i d’un mínim de seriositat i bon govern, en un tema tant sensible com aquest. Però, és que no m’explico la diferència, sinó és per l’existència d’un caos total, en el funcionament de la Generalitat. M’explico.
Tota persona que perd la vida, sigui en un hospital, en una residència, a casa, en accident laboral, de trànsit, etc, ha de tenir un certificat de defunció, emès per un metge, exposant les causes de la defunció. Aquest certificat, és el primer document, absolutament obligatori i indispensable, per a procedir a comunicar-ho i a inscriure’l en el registre civil, de la localitat on s’ha produït la defunció. Inscripció, que posteriorment es comunicarà a la localitat on tenia la residència oficial ( on estava empadronat).  Aquesta inscripció, s’ha de fer dintre de les 24 hores, següents, a la defunció.
Amb el document de defunció, es tramita la petició d’incineració o enterrament, per part d’un familiar o de la funerària contractada. Mai, una funerària pot procedir a un enterrament o incineració, sense el preceptiu certificat de defunció, i sense l’autorització de l’ajuntament corresponent, propietari del cementiri on serà acollit.  Per tant, no pot haver-hi cap xifra discordant entre els difunts , sanitàriament parlant, i les funeràries, puix que tots han tingut un certificat de defunció, que s’ha d’haver inscrit en el registre civil, en la secció de defuncions.
Aleshores, com pot ser, la immensa diferència, d’un 100% de la Generalitat ? Incomprensible, inacceptable, i el més greu, impossible, administrativament parlant.  Això, d’entrada. Altra cosa, és , saber en detall qui ha mort per culpa del Covid 19 i qui per altres causes, però , per això existeix el certificat de defunció, en el qual el metge haurà fet constar la causa segura, o la probable. En aquest cas, sí poden existir dubtes sobre les causes de la mort, de manera que el recompte, pot fer constar uns milers de defuncions per Covid 19, testats, i uns centenars o milers , no testats. I a partir d’aquí, sumar-hi aquelles causes de mort, per altres circumstàncies, però sumats, tots, la xifra és inamovible. Ha de quadrar a la força, si s’han seguit els protocols establerts,  de total i absoluta obligatorietat.
No puc entendre, com es pot acceptar la justificació d’un canvi de sistema de recompte de defuncions, dient que abans només es comptabilitzaven les defuncions en hospitals, i es deixaven de banda les procedents de residències, les domiciliàries, o en altres centres ? El resultat és prou clar, com per haver deixat, una xifra d’iguals dimensions, fora de la comptabilitat. Algú pot acceptar un fet semblant, sense mostrar indignació, incredulitat i ràbia, per un funcionament i unes explicacions inacceptables ? Com es pot consentir una situació semblant sense dimissions o destitucions al més alt nivell ? No tenim govern, tenim una colla de destralers , al capdavant d’una administració caòtica.








<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?