Saturday, March 28, 2020

 

LA UME, ENTRA EN ACCIÓ - art. Regió 7


LA UNITAT MILITAR D’EMERGÈNCIES ( UME) ENTRA EN ACCIÓ.
La declaració d’Estat d’Alarma, ha comportat, d’immediat ,l’entrada en acció de l’exèrcit , en les tasques d’ajuda i suport a les accions sanitàries, per eradicar el coronavirus.  La primera unitat ,en entrar en servei , ha estat la UME ( unitat militar d’emergències) que es troba en alerta permanent per a actuar, en qualsevol moment i en qualsevol lloc del territori nacional.
Per als no degudament informats sobre aquesta Unitat, em permeto resumir el seu historial i comprovar el grau d’eficàcia i encert en la seva creació i en el seu funcionament.
La UME fou creada, per acord del Consell de Ministres ,de data 7 d’octubre de 2005, a iniciativa del president socialista José Luís Rodríguez Zapatero. Va entrar en funcionament el 11 d’abril de 2006, amb l’objectiu d’intervenir en casos de greu risc, per catàstrofes, calamitats públiques, o altres que aconsellin la seva activació.
Els efectius humans de que disposa son els següents:
3.063 militars procedents de l’exèrcit de Terra.
  247 militars procedents de l’exèrcit de l’Aire
    76 militars procedents de l’Armada
    41 militars procedents de cossos conjunts.
Així, doncs, disposa d’un total de 3.427 efectius humans, amb un moderníssim equipament, en matèria de vehicles, sistema de comunicacions, i estructura funcional. Tenint, a disposició, elements rellevants de material aeri i nàutic, en funció de les necessitats.
La UME està desplegada en 7 bases fixes, però amb una capacitat immediata per a cobrir qualsevol punt del territori, on aparegui una emergència.
Les bases fixes son: Base aèria de Torrejón de Ardoz ( Madrid).  Base aèria de Morón ( Sevilla).
Base de Bétera ( València). Base aèria de Saragossa . Base de San Andrés de Rabanedo ( León)
Base Las Palmas. Base de Tenerife.
En els 14 anys d’existència, ha mostrat una enorme eficàcia i rapidesa en actuacions tant variades com extinció de grans incendis, inundacions, terratrèmols, i ara mateix, en lluita contra la pandèmia del coronavirus.
Aquesta Unitat, és similar a algunes existents en països com Canadà, EUA, França, Japó, Mèxic i Suïssa, i son diversos els països que estan estudiant la seva estructura i funcionament per a copiar – la i implantar-la, a casa seva.
Pocs dies després del desplegament de la UME, han entrat en servei, altres unitats dels tres exèrcits, per tal de suplir o complementar les tasques de la resta de cossos de seguretat de l’Estat , les CCAA, i Ajuntaments.
Altres mesures preses, han estat les de destinar les indústries farmacèutiques militars, a la producció de productes essencials com Paracetamol, gels antivirus, i altres materials de primera necessitat. Igualment, han habilitat espais per destinar a hospitals de campanya o per acollir persones, sense sostre, entre moltes altres actuacions , com desinfeccions en equipaments essencials i estratègics.
Aquesta mobilització general, permetrà comprovar la seva idoneïtat i eficàcia, i potser farà veure a algunes alcaldesses ( com Barcelona i Girona) que tenir estands de l’exèrcit en els Salons d’Ensenyament , està plenament justificat. La carrera militar es tant útil i necessària com moltes altres, al servei de la societat.






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?