Monday, March 09, 2020

 

DOS MIRALLS CONTRAPOSATS - art. Nació Digital Solsona


DOS MIRALLS CONTRAPOSATS.

Es duríssim, llevar-se, cada setmana, amb algun crim masclista, en qualsevol indret d’Espanya, i ja no diguem del món. Et sents impotent, davant tanta bogeria, tanta crueltat, per raons que no tenen cap comprensió possible. I no sembla haver aturador, perquè quan creus que el panorama ha millorat, surt una notícia, més esgarrifosa que l’anterior, deixant clar que és tot un sistema, el que està malalt i necessita remei.
Prefereixo no seguir posant adjectius, a un dels problemes més greus de la societat. El que s’han de trobar son remeis, per minimitzar el fenomen, i a la llarga, fer-lo desaparèixer. Fàcil de dir, molt difícil d’aconseguir, però hi ha motius per a la esperança i per un futur, radicalment diferent.
Des de sempre, he estat en un ambient clarament femení, per raó de feina. Primer com a professor d’idiomes, després com a polític. I si en algun moment m’ha tocat prendre decisions respecte candidats /tes i càrrecs, sempre he optat per una presència important de dones. Estic, doncs, en consonància de donar papers, cada vegada més rellevants, a dones, com per anar canviant la realitat, en tots els seus àmbits i sectors.
Dit això, porto anys, molts anys, comptabilitzant mentalment, l’augment exponencial , de la presència de dones, en multitud de sectors i àmbits, fins el punt que en molts casos, la presència d’homes, ha esdevingut residual.
No deixo passar certàmens, fòrums, esdeveniments culturals, esportius, socials, millors notes en Instituts, a les Universitats, a escoles de música, presentació de treballs, organització d’entitats, recerca, idiomes, professions d’homes, on les dones ja son multitud, etc. De fet, tots sabem que un element essencial per a la independència personal, és tenir formació i feina. Doncs bé, estem encara lluny de tenir el percentatge adequat, però cada any, va millorant.
Aquesta, és la principal via per aconseguir la igualtat, i capgirar l’estat de subordinació de moltes dones, respecte els homes. I les imatges de dones, en els llocs més rellevants de la política i l’empresa, produeix un canvi de mentalitat, més ràpid que moltes explicacions i teories.
I com sempre, l’educació , des de la primera edat, és fonamental per anar pujant en un ambient, molt diferent del que han viscut pares i avis. Si des de petits, queda clara la igualtat i el respecte, serà molt més difícil, la subordinació, per raó de sexe.
Quan ara miro, on resideix el poder polític, el canvi ha estat radical, en només vint anys. Un instant, en la història d’un país, ha donat pas a un salt enorme en el paper de la dona, fins el punt que ja ningú trobaria estrany, la candidatura d’una dona per a qualsevol de les més altes instàncies del país, com ja s’ha fet a nivell de la UE.

D’aquí el títol de l’article: miralls contraposats. En aquests moments conviuen, el flagell del masclisme, al costat de la promoció de la dona, a les més altes responsabilitats del país, i en alguns casos, del món de l’empresa. Queda molt per fer, però seria desmoralitzador, pensar que no s’ha fet res, o molt poc, en la bona direcció. Si mirem enrere, en pocs anys, hem fet un llarg recorregut, conscients de que falta molt per arribar als objectius desitjats, però el camí, és encertat. Això, és l’important. I mentrestant, s’han d’implementar tota mena d’accions, per prevenir i protegir, les que es troben en situació de perill i marginació. Puc dir, a la vista de les propostes del programa de govern progressista, que la voluntat hi és, i els mitjans s’incrementaran. Ben aviat ho veurem.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?