Monday, March 23, 2020

 

DESLLEIALTAT INSTITUCIONAL - art. Nació Digital Solsona


DESLLEIALTAT  INSTITUCIONAL.
Es en temps de crisi, quan més important és ajuntar i coordinar esforços i acceptar la via del comandament únic, per a fer-hi front, de la manera més ràpida i eficient possible. En cap cas, es poden admetre ni permetre, desviacions de decisions, incompliments, o actuacions fora del marc legal establert.
Va fer bé el president Sánchez, activant l’estat d’alarma, previst en la Constitució, com a marc legal, per afrontar la pitjor crisis sanitària, però alhora econòmica, que ha viscut Espanya des de la guerra civil i la postguerra, o des de la segona guerra mundial, en la resta de països de la UE. Tenim una pandèmia mundial, que obliga a uns sacrificis i unes actuacions, com mai haguéssim pogut imaginar.
Si això, és així, qualsevol actuació , fora del marc legal, constitueix una deslleialtat institucional, que cal denunciar i rebutjar. Se n’han produït unes quantes, i correm el perill que augmentin, a la vista de la duresa i durada d’aquesta crisis, incapaç ningú seriós, de posar-hi dates concretes. S’actua en base a les informacions i dades de cada dia, posant tots els mitjans disponibles, en coordinació amb altres països afectats, que, a dia d’avui, son majoria, a nivell mundial.
No s’entén, doncs, la deslleialtat del president Torra, exigint un confinament total, quan Espanya és el país més dur, a nivell de restricció de moviments, seguint en tot moment, les directrius dels especialistes interns, i de la OMS ( organització mundial de la salut). Tampoc s’entenen les ganes de donar lliçons de confinament, quan el seu govern, ha estat incapaç de resoldre el gravíssim problema de garantir les beques menjador per a 160.000 nens i nenes, posant un sistema ràpid i directe de targetes – moneder , per a poder anar a comprar els aliments necessaris. No se li ha ocorregut altra via, que 160.000 famílies, anessin a ajuntaments o consells comarcals a buscar-les. Això suposa fer sortir de casa, i voltar per tot arreu, a una ingent xifra de persones, i a multitud de funcionaris que haurien de trencar el treball a casa.
Tant o més greu encara, suposa la deslleialtat d’Oriol Mitjà, expert en malalties infeccioses, principal assessor del departament de Salut, el qual ha buscat 70 signatures d’altres experts, fent públic un manifest, en que sustenta les tesis de la Generalitat, quan just el 11 de març, el govern, per boca de la seva Consellera de Sanitat, afirmava i reiterava el que venia dient des de molts dies enrere, en que no hi havia motiu de preocupació ni de risc.
En la comunitat científica, ha estranyat molt, que un científic, utilitzi la via d’un manifest per posar en qüestió, les decisions tècnics que es prenen, i encara més, que demanés la dimissió d’un dels més prestigioses experts a nivell espanyol, europeu i mundial, com és Fernando Simón, director general del Centre de coordinació d’alertes i emergències del Ministeri de Sanitat. De fet, immediatament després de la publicació del manifest, son multitud els científics i experts que han contradit, les afirmacions del signants del manifest. Però, és greu que un expert, jugui a polític, en uns moments com aquests.
I encara és més sorprenent, que , a hores d’ara, ningú hagi concretat l’origen del focus a Igualada, i amb ella la Conca d’Odena.  Com pot ser que s’emeti un informe oficial, posant com origen una infermera, en concret, sense haver parlat amb ella ni amb el seu metge ??? Al cap de dues hores de publicar l’informe, el varen haver de modificar, dient que hi havia dos focus, però que el primer no era cert....és que hi ha més informació que no volen donar ?
I si això, pertany a Catalunya, no menys preocupant és la deslleialtat de la presidenta de la Comunitat de Madrid, posant en qüestió, la distribució del material comprat pel Ministeri de Sanitat, o dient si seria requisat el material que portava un avió, en destí a la sanitat madrilenya...un estirabot que una política, no hauria de fer mai, en un moment seriós, com aquest, perquè a més és mentida. Com mentides, han estat algunes acusacions de manca de material o mala distribució, quan les xifres del Ministeri son públiques. I ara mateix estem en una altra situació de deslleialtat institucional, per part del president de Múrcia, on vol aplicar un confinament, amb nombroses excepcions, com per liar al personal, i voler emprendre una via per la qual no té competències. 
Ja arribarà el moment de fer auto crítica, i avaluar i reflexionar sobre tot el dispositiu posat en marxa, però no és ara moment, per a deslleialtats. Això trenca la necessària unitat i confiança de la gent, i desmoralitza el personal, encarregat de resoldre la situació. El que sí, hem de pensar en que les grans retallades en Sanitat, del passat, porten a les dificultats del present. S’ha de recordar qui les va fer, i quan les va fer. En tots els casos, son els mateixos que ara, actuen deslleialment.











<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?