Tuesday, February 11, 2020

 

PER UNA MORT DIGNA- NOU DRET BÀSIC - art. Endavant Digital


PER UNA MORT DIGNA – UN NOU DRET BÀSIC.

En el dia d’ahir, dilluns, dia 10 de febrer, el portaveu – adjunt del partit socialista, en el Congrés de Diputats,  va anunciar l’inici de la tramitació d’un projecte de Llei Orgànica, destinada a despenalitzar les accions per garantir una mort digna. Més abreujat, és el dret a l’eutanàsia, quan l’afectat o afectada per alguna malaltia, sense solució, que li causi dolor extrem, decideix acabar amb la seva vida.
Es el que molts en diuen, mort digna, mort sense patiment inútil. Tots tenim dret, a evitar el patiment inútil, a tractaments llargs i dolorosos que en res ajuden a recuperar un mínim de normalitat, ni a garantir la recuperació dels mínims vitals. Arribats en aquest punt, s’ha de poder decidir, posar fi al patiment, sense conseqüències pels familiars ni amics propers.
Durant anys, molts col·lectius, han reclamat aquest dret. I de fet, el Partit Socialista, s’hi havia compromès, i fins i tot havia redactat ja una proposició de Llei, al respecte, si bé, la inestabilitat política dels darrers anys, l’ha anat posposant fins a dia d’avui.
Segur que som molts, els qui estem legítimament orgullosos, que una vegada més, sigui el partit socialista, el que passi al davant de les peticions dels ciutadans, i plantegi ampliar els drets civils, a una nova causa , àmpliament reclamada, com mostren totes les enquestes fetes, en els darrers anys.
No hem d’esperar a veure nous drames de persones que reclamen posar fi al patiment, sense tenir la solució al seu abast. Els exemples que hem tingut, en els darrers anys, han estat prou durs com perquè ningú posi en dubte aquesta necessitat. Pel que hem pogut constatar, aquest mateix matí, dels 350 diputats /des del Congrés, almenys hi ha 200 que han expressat la seva conformitat. Això, garanteix la majoria absoluta, per a la seva aprovació, però ja ha deixat dit el portaveu que durant la tramitació es buscaran noves incorporacions, com per aconseguir augmentar aquesta xifra, perquè quedi clar que entra per la porta gran, un nou dret bàsic, garantit per una Llei Orgànica.
Això vol dir, ampliar el consens, tot i que algun partit, vol desviar la qüestió cap a incrementar els tractaments pal·liatius, més en consonància amb el que entenem per acarnissament terapèutic que no pas, amb el dret a la mort digna. No és el mateix, ni podem mantenir l’actual situació, en la qual hi ha massa indefinicions i incerteses, com per produir conflictes, que s’han d’evitar de totes totes.
El dret a la mort digna, ha de tenir el seu lloc legislatiu, d’una manera clara i ben definida, sense donar peu a interpretacions contradictòries. D’aquí els terminis previstos pel debat i aprovació de la Llei. Sense presses, però sense pauses, com per poder-la tenir aprovada a finals d’aquest any, perquè entri en vigència a principis de l’any vinent. Son terminis raonables, que permeten els debats necessaris, i els recursos pertinents. Però, ni un minut més, de pèrdua de temps, perquè aquesta llei ja hauria de ser vigent, si no hagués trobat els entrebancs dels darrers anys.
Dit això, esperem i confiem en que el nou govern de coalició, vagi compareixent per anunciar noves iniciatives que ampliïn els drets dels ciutadans, i donin cobertura a les seves necessitats. Aquests son els principis dels autèntics partits progressistes i d’esquerres. Ja no son paraules. Son fets.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?