Friday, February 28, 2020

 

LA SEGURETAT EN EL MÓN RURAL - art. El 9 Nou


LA SEGURETAT EN EL MÓN RURAL.
D’entrada ,vull deixar clar, que quan dic món rural, em refereixo a l’immens espai, fora de l’àrea metropolitana de Barcelona. Podríem separar també ,el que son els espais de les altres tres capitals de província, i poca cosa més.  Parlem, doncs, d’uns 650 municipis, dels 947 que té Catalunya.
En tots ells, amb més o menys intensitat, hi ha una preocupació per la inseguretat, a la vista de nombrosos robatoris, intents fallits, vandalisme, okupacions, i altres modalitats d’accions, pertorbadores de la normalitat.
Cada poble o ciutat, intenta resoldre els problemes com pot, però sense una àmplia coordinació d’esforços i mitjans, no s’aconsegueix posar fi a un fenomen que porta uns anys d’existència, i no sembla vagi a finalitzar properament, sinó tot el contrari, va en augment, a tongades.
Les respostes clàssiques no resolen el problema. Per entendre’ns, pensar que amb més policia i que volti més, s’aconseguirà posar fi a la qüestió, no és realista, perquè el territori és tant ampli i ben comunicat, que es tarda molt poc a estar lluny del lloc dels fets. Tampoc resol el problema, la col·locació de càmeres de vigilància, perquè a cada pas que donen les administracions, els malfactors, modifiquen les estratègies.
Ja ha passat a la història, robar un vehicle i fer-lo servir durant dies o mesos, per anar a robar. Ara, la majoria de bandes, poden fer ús d’un vehicle, correctament llogat a una empresa i que per tant, no està denunciat ni figura en cap registre com perquè sigui detectat per les càmeres de vigilància. Passarà desapercebut, en tots els controls.
O si és robat, és farà servir el mateix dia, per no donar temps a que pugui ser detectat, de manera que les càmeres fan més una funció de tranquil·litat personal, més que d’eficàcia provada. Dic tot això, després d’haver-ne parlat amb experts dels Mossos, Guàrdia Civil i Policia Nacional. I he sabut per ells, la nova modalitat, d’algunes vingudes de grans experts d’altres països, fins i tot d’ex policies i ex militars, que venen un o dos mesos, i son rellevats per altres, de manera que es fa extraordinàriament difícil la seva detecció i detenció.
La solució, via càmeres, és poc eficient, i no deixa de comportar problemes per un degut compliment de la llei de protecció de dades. Aleshores, què fer ? Les vies més efectives, son les d’una autoprotecció ben estudiada, de les propietats. La rapidesa i facilitat d’entrada i sortida, son elements essencials pels malfactors. Tot el que els suposi llargues dificultats per obrir, els portarà a buscar un objectiu, més assequible.
I no ens confonguem amb les proteccions. No han de ser només ferros grossos, candaus espectaculars, reixes impressionants, sinó degudament col·locats i estratègicament protegits. D’aquí la bona idea de demanar consell a un expert. Els Mossos en tenen un grapat, que poden servir per aconsellar i supervisar. Aquesta ,és la millor despesa que podem fer per a garantir la seguretat en les propietats. Una altra, son les alarmes convencionals, prou diverses i provades com perquè facin la seva funció.
I en els pobles petits i mitjans, la supervisió de tots, a tot, és especialment eficient. Tot desconegut, ha de ser degudament vigilat, com per saber si està de visita turística, familiar o gastronòmica, o va a la recerca de botí indiscriminat. De dia, és fàcil, de nit, és molt més complicat. Aquí, és on opera la protecció posada ,en tots els elements per impedir entrar.
Una norma comuna dels malfactors, és rapidesa i recerca de diner i joies. Res més, o poca cosa més, a diferència d’abans en que podien fixar-se en aparells domèstics, mobiliari valuós, o altres elements. Ara, troben poc diner, perquè molta gent paga amb targeta, i queden les joies, només presents en determinades cases, molt concretes en un poble o ciutat petita. Per això, a vegades costa més refer els desperfectes que no el que s’han emportat.
En resum, és molt important, veure la policia voltant pel territori, perquè ens dona la sensació de seguretat i control, però el més eficaç, és la protecció professional de les propietats.










<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?