Wednesday, February 05, 2020

 

CAÇA, A FAVOR O EN CONTRA ? - art. Diari de Terrassa

CAÇA, A FAVOR O EN CONTRA ?
El darrer cap de setmana, s’han dut a terme, en moltes ciutats d’Espanya, manifestacions sota el lema “no, a la caça amb llebrers ( galgos)”. Cruels imatges, d’alguns mal anomenats caçadors, que a final de temporada es desprenen dels seus gossos de caça, mitjançant accions totalment inacceptables, han portat a molta gent, a rebutjar la caça, en el seu conjunt.
No sóc caçador ni ho he estat mai, però visc en un poble, on la caça ha format part de l’activitat habitual, d’una part de la població. I de pobles com el meu, n’hi ha uns quants centenars a Catalunya, tots ells confrontats a l’envelliment de les colles de caçadors, que s’han d’agrupar amb altres, per a poder anar a caçar.
En aquests casos, els gossos, son cuidats i apreciats, durant tots els anys de la seva vida. Primer, en el temps d’aprenentatge, i després durant la seva maduresa. Son elements essencials per a poder buscar i acostar els porcs senglars, o altres espècies animals, cap els indrets on els esperen els caçadors. I son degudament recompensats, i tornats a casa, per preparar-se per la propera batuda. I si algun es perd, el seu propietari, l’anirà a buscar fins a trobar-lo i portar-lo a casa.
Es impensable un maltractament, un abandonament i encara menys, un sacrifici. Formen part de la família, i com a tal son cuidats i preservats.
En altres  territoris de l’estat, el tipus de caça, és molt diferent, amb una especialització cap a la caça de conills, llebres o aus diverses. En aquests casos, hi ha interacció diferent amb els gossos que actuen, però el maltractament o el sacrifici, vist en alguns reportatges, és totalment inadmissible, i impropi de caçadors, que estimin aquesta pràctica. En cap cas, es pot acceptar cap mena de maltractament, i son uns pocs, els que generen, la lògica onada d’indignació.
En aquests moments, l’existència de caçadors, és fonamental per a preservar un cert equilibri de la fauna salvatge. Abans d’escriure aquest article, he demanat a algunes colles, el nombre d’exemplars abatuts, i de les tres consultades, totes tres havien superat el centenar de porcs senglars. Una, en concret, fins i tot havia superat els dos-cents. Xifres com aquestes, vint o trenta anys enrere, eren impensables, però el despoblament d’una part del país, juntament amb la desaparició d’espècies competidores, motiva un increment enorme, amb danys enormes sobre els conreus, i amb el perill de traspassar malalties, cap el bestiar domèstic.
També, l’encreuament de races, ha motivat camades, més nombroses de les habituals, produint una dispersió per tot el país, com mai havíem vist. I no parlem només de porcs senglars, sinó també  de cérvols i cabirols. El nombre d’accidents, va també en increment, i no passa setmana o mes, en que algú o altre del poble, hagi tingut alguna topada, amb alguna d’aquestes espècies, o d’altres, de menor tamany, no tant perilloses per a la pròpia integritat.
Aquest és un debat, delicat i sensible, perquè va creixent una animadversió generalitzada, que no s’ha contrarestat amb les degudes explicacions, per part d’experts i amants de la natura, que deixin clar que quan falten depredadors naturals, certes poblacions van ocupant el territori, foragitant els que li eren propis. Aconseguir un bon equilibri és el que es pretén, amb ajuda dels tècnics rurals, que compten i supervisen les poblacions de cada espècie, abans de donar els corresponents permisos de caça.

Ningú pensi que es caça de forma indiscriminada, ni d’espècies, ni en territoris. Tots estan subjectes, a normes i reglaments que son durament castigats, en el cas de no ser seguits i vulnerats. I un element vital pel territori, és que pagesos i ramaders, puguin dur a terme la seva feina, sense veure-la destrossada en una nit, o que el bestiar sanejat que tant d’esforç els ha costat tenir, pugui agafar una malaltia, procedent d’alguna de les espècies que volten per la seva finca. Com en altres activitats, no tot és blanc o negre. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?