Wednesday, February 12, 2020

 

BENESTAR ANIMAL - art. El 9 Nou


BENESTAR ANIMAL.

Portem un temps de treva dels moviments “animalistes” que pot acabar en qualsevol moment, donant peu a noves accions de suposades protestes contra el maltractament animal.
Es evident que s’han de prevenir i castigar totes les accions de maltractament, sempre  i quan estiguin tipificades, en algun reglament, normativa o llei, però no aquelles, que ho son , en base a criteris subjectius, o de moments determinats.
En aquest àmbit, com en molts altres, els costums i hàbits son canviants, i el que ahir es considerava adient, avui, pot ser considerat inadequat. Recordo bé molts dels debats que varem tenir els ponents de la nova Llei de Protecció dels animals, en el Parlament de Catalunya, amb participació de tècnics en la matèria i entitats “animalistes” del propi país o d’altres d’arreu del món.
Debats sobre la caça i les seves diverses modalitats, donaven peu a propostes impossibles de posar en pràctica, com les d’esterilitzar porcs senglars, alimentar determinades poblacions salvatges, amb aliments portadors d’anticonceptius, etc.
En un despatx, o en una taula de debat, es poden fer propostes molt innovadores i amb bones intencions, però altra cosa és posar-les en pràctica.
Poso un exemple del que es va aprovar, pensant en una bona solució que no ha donat el resultat esperat. La llei, va prohibir el sacrifici dels animals domèstics abandonats ( gossos i gats ) , confiats en que la major conscienciació de la societat, facilitaria l’adopció de tots els abandonats. La realitat ha demostrat l’error d’aquella suposició, de manera que totes les protectores, estan col·lapsades per animals que ningú adopta. Millor dit, se n’adopten molts, però molts menys, dels que caldria.
No sempre els desitjos es converteixen en realitat, i això s’ha de tenir present quan es debaten determinats temes, i sobretot quan es legisla, perquè després els problemes venen, i es fa molt complicat tirar enrere. Ara mateix, seria convenient poder sacrificar un cert nombre d’animals, si al cap d’un o dos anys, no son adoptats per ningú. El no fer-ho, significa una despesa enorme i anar amuntegant animals, en instal·lacions que no els poden tenir en les condicions a que obliga la pròpia llei...una contradicció que fins i tot podria donar peu a denúncies i imposició de sancions. Paradoxal, però real.
Una altra paradoxa, és la deriva d’una part del moviment “animalista” cap una “humanització “ dels animals que considero poc adient i clarament excessiva. Una cosa és estimar i respectar els animals, i una altra, voler-los tractar com a persones, imposant accions i actuacions, que alguns pensaran son plausibles però que, en realitat, no ho son.
Vestir els animals, com si fossin persones, no ho considero adient. O tenir-los a casa, en condicions , similars a les persones, lluny de ser adient, ho considero molt poc adequat.
I si alguns critiquen les condicions d’alguns animals en granges o explotacions ramaderes, que pensin si son ben cuidats gossos de grans dimensions, en petits pisos de qualsevol poble o ciutat. Gossos amb una mobilitat mínima, al cap del dia i de la setmana, o sotmesos a temperatures totalment inadequades per la seva procedència i hàbitat natural....en definitiva, a vegades, pensar en clau “humana”, no sempre equival a tenir els animals, en les degudes condicions...
Segur que tots els lectors coneixeu casos de propietaris d’animals domèstics que els tenen a casa, durant hores i més hores, amb uns curts moments de sortida, per fer les necessitats a fora, i tot seguit, tornar a casa. S’ha de considerar benestar, tenir grans gossos, en petits pisos ? O tenir gossos de procedència llunyana, pèl llarg i abundant, destinat a països freds, en llocs d’altes temperatures durant tres o quatre mesos a l’any, i la resta, sotmesos a calefaccions infernals ?
Podria seguir amb un bon nombre d’altres factors que alguns poden considerar de “benestar” i que contradiuen totalment l’hàbitat en el que aquests animals serien feliços.
I, habitualment parlem de gats i gossos, però quedaríeu sorpresos de saber que hi ha més de cinc-cents mil animals ,d’espècies i procedències, mundials, en centenars de milers de vivendes del país.

Molts dels “animalistes” que son supervisors, controladors i activistes vers el benestar animal, a casa dels altres, tenen a casa seva, animals en situacions similars a les descrites més amunt. I ja no limitades a gossos i gats, sinó a dotzenes d’altres espècies, algunes de les quals precisen de condicions molt específiques i cares de mantenir, si es vol complir amb el seu benestar. Quan comprem un animal, l’adoptem o el volem regalar, fem un esforç per a reflexionar si tindrà una vida de benestar, pensant en ell, i no en nosaltres. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?