Wednesday, January 29, 2020

 

LA URBANITZACIÓ EXCESSIVA - art. Diari de Terrassa


LA URBANITZACIÓ EXCESSIVA.
La setmana passada, en aquestes mateixes pàgines del Diari de Terrassa, exposava la greu situació de despoblament que pateix Espanya, i amb ella, Catalunya. A casa nostra, tenim un immens territori buit de persones, anomenat “interior”, “territori rural”, o més en general, “ a pagès”.  Doncs bé, la natura, de tant en tant, ens castiga fortament per aquest brutal desequilibri entre el món rural i el món urbà. Perquè ho dic ?
L’episodi de fortes pluges i temporals de la borrasca “Glòria” ha deixat un país assolat, amb destrosses enormes, en múltiples parts del territori, i en conseqüència, milers de milions de danys que hauran de ser reparats, amb no sabem quines ajudes.
Anar tapant amb ciment, formigó i asfalt, milions de metres quadrats, de país, suposa deixar sense porositat ni filtracions cap a terra, totes aquestes immenses superfícies, ocupades per ciutats immenses, que van creixent, polígons industrials que van creixent, zones esportives i comercials, que van creixent, i carrers, places i aparcaments que van creixent...
Es evident que quan plou, l’aigua busca sortides, i sempre en troba. No hi ha cap força humana que pugui parar el seu curs. Això, “a pagès” sempre es diu que tot terreny que s’agafa a l’aigua, un dia o altre, el recupera. I, efectivament, quan en un riu, riera o torrent, se li ha pres terreny, un dia el tornarà a recuperar, destrossant tot el que impedeixi el seu avenç. La força de l’aigua és imparable, com hem pogut veure fa pocs dies, o com ja hem vist en anteriors ocasions.
La manca de planificació territorial, ha estat notable en el nostre país, i ha permès construccions excessives en llocs realment molt perillosos, a vora del mar, o a tocar de rius, torrents o recs, que semblaven pobres per sempre, però que recullen aigües amunt, milions de litres d’aigua que han de baixar per algun lloc o altre. Els cursos d’aigua, eren els seus desaigües naturals, i si algú pensa que buscaran altres sortides, va molt equivocat.
A pagès, s’ha procurat evitar aquestes temptacions, més escarmentats, més savis ,o simplement, més prudents, pel que ens han explicat pares i avis. Tots els molins que els nostres avantpassats construïen, sempre tenien dues sortides. Una a peu d’entrada principal, molt a prop del curs d’aigua que feia funcionar el molí, i una altra sortida, al darrere, estava situada a nivell del primer o segon pis, per quan el riu o riera, sortia de mare, i podia provocar la inundació del molí. Per la segona sortida, es salvaven.
Bé, doncs, una conseqüència negativa del creixement desordenat de l’àrea metropolitana, i tota la zona costanera, comporta danys enormes , en cas de temporals de pluja i vent, perquè el sòl no pot absorbir la quantitat d’aigua que cau, i la va escopint cap altres indrets, fins el punt de que els que es troben més avall, reben la seva, i la dels altres. El resultat: catastròfic de totes totes.
Ha arribat el moment de replantejar el creixement desordenat de tots aquests anys, per revisar-lo i decantar-lo cap a canvis substancials. Si mirem el mapa del país, especialment de nit, amb alguna foto satèl·lit veurem fins a quin punt, la concentració de presència humana, és massiva en unes poques comarques, i com de desèrtiques son altres comarques. S’ha d’aconseguir un transvasament de vida i activitat, cap a l’interior, alliberant espais a les ciutats, com per a poder esponjar el territori i evitar sigui una placa de ciment, de milers de quilòmetres quadrats. Els danys sobre la natura, han estat enormes, i ara es reben les conseqüències. Contra el desequilibri, ha d’actuar un reequilibri, que seria bo per a totes les parts, i sobretot per la natura.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?