Wednesday, January 22, 2020

 

BAJANADES, LES MÍNIMES, SI US PLAU - art. Endavant Digital

BAJANADES, LES MÍNIMES, SI US PLAU.
Costa seguir el ritme de la política catalana, perquè cada dia, perdó, cada mig dia, hi ha algun càrrec institucional o de partit, que ha de llençar alguna idea genial, algun despropòsit o simplement, una bajanada de campionat. El concurs entre els dos principals partits independentistes, està pujant de to, a mesura que es va acostant el temps d’eleccions. No sabem quan seran, però , segur, que dintre d’aquest mateix any, i això obliga a marcar diferències, i fer veure que ningú s’arruga.
Ara bé, després de veure el que hem vist, i escoltat el que s’ha dit , semblaria lògic no repetir coses que ja ningú es creu. Ho dic perquè he tornat a escoltar que si la taula de diàleg, entre governs, no va per bon camí, exercirem l’autodeterminació ¡¡¡¡ Home / Dona, francament, estem ja força cansats d’amenaces a l’aire ,que ningú creu, ni son possibles.  Aquesta “amenaça” l’acaba de llençar el vice president, Pere Aragonès.
Altres propostes, a portar a la taula de diàleg, son sorprenents perquè entren en conflicte amb els mateixos partits que les proposen. M’explico. Junts x Cat, proposa buscar un “relator”, altrament dit, un “home bo” o “mediador”, proposta que no accepta ERC, per considerar que seria com si no fossin capaços de parlar directament uns amb els altres. Per tant, proposta rebutjada.
Però, com que el pols entre partits, s’ha de retransmetre, en viu i en directe, res millor que apujar les apostes, i no quedar com a tous. D’aquí a dir, que els primers temes a tractar han de ser la amnistia, i el referèndum d’autodeterminació. Dues qüestions que tots ells saben son impossibles d’acordar. No hi caben en la Constitució ni en el Estatut, de manera que si algú creu que son negociables, és que no sap on s’ha ficat. O millor dit, busquen la manera d’aixecar-se de la taula, al cap de cinc minuts.
I si una cosa, ha quedat clara a tothom, és que en un estat de dret, no hi caben trencaments ni vulneracions de les lleis fonamentals. I en aquest punt, tant li fa, que un dels negociadors sigui el PSOE o  qualsevol altre. Fora de la Llei, no hi ha negociació possible, de manera que comprenc els gestos de cara a la galeria, però estaria bé, comencessin a preparar la primera reunió seriosament, sinó , tornaran a fer un ridícul espantós i ja en portem masses com per afegir-ne algun més.
I en aquest mar de bajanades, no hi podia faltar un càrrec institucional, que no té feina, i vol sortir de tant en tant a la foto. Parlo del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que també s’ha despenjat dient que el millor seria una amnistia, i sinó un indult, o cosa semblant. Home, ja és hora de renovar el càrrec i buscar algú menys problemàtic i més dedicat a la feina concreta de la Sindicatura, que no és ficar-se, allà on no el demanen.

En resum, diguem prou a les bajanades, i aprofitem l’ocasió per girar full, i iniciar una nova etapa deixant enrere, un procés que tenia el fracàs assegurat. El procés és cosa del passat, i toca, ser realistes i sobretot exigents, per retornar el més aviat possible a la normalitat. Qui cregui que proposant coses impossibles, aconseguirà alguna cosa, es trobarà amb un nou fracàs. Es hora de fer autocrítica, i tenir clar, que només amb el diàleg i acords, dintre del marc constitucional, es pot avançar. Amb bajanades, verbals o d’acció, no es va enlloc. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?