Friday, December 13, 2019

 

SANTPEDOR,VAQUETES, CARDONA, CORREBOU - art. Regió 7

SANTPEDOR -VAQUETES, CARDONA – CORREBOU.

Vaig ser ponent de la Llei de Protecció dels Animals, en la seva segona modificació, i allà vaig poder comprovar la barreja d’autèntica preocupació pel benestar animal, amb altres objectius, com el voler acabar amb una pràctica, considerada, per alguns, com “espanyolista”. La ignorància és agosarada, i permet ignorar arrels i pràctiques antiquíssimes, procedents dels Ibers, Grecs i Romans, abans d’entrar a la Península i encaixar-les , en tota la seva geografia. També en les nostres terres, però bé, anant al tema.
Els temps evolucionen, i amb ells, la sensibilitat per tot el que respecta el tracte amb els animals. S’han anat modificant les lleis, per adaptar-les als nous temps, i el tema de les corrides, continua oferint debats i controvèrsies, constants. Sóc un dels que creu que el temps de les corrides tenen els dies comptats. No solament per la major sensibilitat, sinó per l’elevat cost del seu manteniment.
En el cas de les vaquetes de Santpedor, l’equip de govern va decidir convocar consulta, al meu entendre, amb un excés de presses i falta de precisió en les condicions, per considerar-la vàlida i representativa. El resultat, és de tots coneguts. La participació fou d’un 37,47 %, amb 1.150 vots en contra, i 1.104 a favor, 21 en blanc i 33 nuls. La polèmica i el mal rotllo estan servits, amb uns resultats, tant ajustats.
Davant aquesta situació, el grup municipal socialista, va presentar una proposta de continuïtat, que ha estat criticada i vilipendiada per alguns articulistes, d’aquesta casa, entenent que no respectaven un resultat democràtic, i fins i tot es permetien lligar la proposta, a la causa general de l’independentisme, a Catalunya. Algun, fins i tot la considerava oportunista i contrària als fonaments democràtics.
Em permeto aclarir, als esmentats articulistes, que és normal, habitual i totalment democràtic, fixar un mínim de condicions, en tota consulta o referèndum, per considerar-lo representatiu, cosa que no va fer l’equip de govern de Santpedor. Dic, que en els països que fan servir habitualment la política de consultes, posen uns mínims de participació, per considerar-los representatius. Es representativa una consulta, amb un 37,47 % de participació ? Es clarificador un resultat amb només un 2% de diferència entre el no i el si ? Demano, doncs, respecte per un posicionament del grup socialista, en un tema, que s’hauria d’haver portat amb major precisió i preparació, per part de l’equip de govern.
Dit això, posem ara, els ulls cap a Cardona. Vaig viure, en viu i en directe, la traïció del Govern de la Generalitat, a la Vila de Cardona, quan es va redactar la primera Llei de Protecció dels Animals, en la qual s’havia promès que Cardona figuraria com una excepció, entenent que la plaça , tot i ser desmuntable, seria considerada com “estable”, equivalent a una de fixa. Parlo dels temps de l’alcalde, Gervasi Arnaste, al qual se li havia promès una cosa, i es va trobar amb una altra de radicalment diferent, provocant una greu crisis a la festa, durant unes quantes celebracions.
Cal recordar, uns orígens en el 1674, i unes modificacions en la festa, que no permeten, en cap cas, el maltractament animal. Davant la situació creada, per l’actual Govern, i la poca claredat en el futur de les festes, l’equip de govern de Cardona, haurà d’aclarir què vol fer ? I en el què vol fer, haurà de pensar i preveure les tensions que produeix una consulta, sinó està molt ben plantejada, especificada i concretada. I també tenir en compte, que en aquest tipus de consultes, i en aquest cas concret, hi ha col·lectius que van més a fer batalles ideològiques i partidistes, que no pas d’autèntica sensibilitat animalista. Totes les posicions son respectables, però trenquen l’esperit de la consulta, en el seu àmbit més profund. I prou conflictes ha tingut la festa, com per afegir-n’hi algun més.









<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?