Sunday, December 22, 2019

 

APARENTMENT LLIURES - art. Nació Digital Solsona


APARENTMENT LLIURES.
Els fugits a l’estranger no ho diuen, però estan en una presó, a l’aire lliure. Aparentment semblen lliures, però no deixen d’estar sotmesos a multitud d’incerteses, i amb una clara convicció, de que algun dia seran retornats, jutjats i condemnats. No en tinc cap mena de dubte.
Enmig de tants errors comesos, el de fugir, fou un dels menys intel·ligents i que tindrà un cost més elevat. N’ha tingut ja un, dissimulat i no admès públicament, però que circula, en privat. El de la covardia. Especialment greu en el cas de Puigdemont, pel càrrec que ostentava. Que el capità d’un vaixell sigui el primer d’abandonar el vaixell, no és gaire apropiat ni honorable, però que, a més, vulgui donar lliçons de valentia i encoratjament, a la resta de ciutadans, és d’un cinisme, poques vegades vist.
Perquè dic que aparentment lliures ? Perquè haver marxat de casa, viure a l’estranger, sabent que no pots tornar a casa, envoltat de gent estranya, o almenys no familiar, produeix un allunyament de la realitat, i una nostàlgia que no es cura, ni en el temps, ni en la comoditat que et pot donar un bon sou, o unes bones aportacions econòmiques.
La comoditat, fins i tot un cert luxe, no pal·lia el dolor de l’absència. I quan més temps passi, més s’amplia el dolor, per tot el que s’ha deixat enrere. Alguns creuen que tot s’arregla amb un bon nivell de vida. Es fals. Totalment fals, perquè hi ha multitud de petites coses, que son les que ens fan viure i gaudir del nostre entorn. Perdre l’entorn habitual, la gent habitual, el paisatge, la gastronomia, les activitats lúdiques, culturals, d’oci i festives, comporta un canvi de vida, a una edat que no s’assumeix.
Sé del que parlo, perquè he viscut set anys, a l’estranger. Per voluntat pròpia, en un ambient, grat, positiu, ple de futur, però, al cap i a la fi, estrany als costums habituals. Per això vaig tornar.
Ells no poden tornar. Han de viure obligatòriament en el país elegit, sense opció a venir cap dia. Viuen en països de clima complicat, paisatges diferents, costums, horaris, menjar, relacions internes i externes, radicalment diferents, amb informació de l’interior, mancada de la immediatesa i universalitat que tenim aquí. I amb la permanent por de canvis legislatius, a nivell de la UE que facilitaran, en un futur indeterminat, la seva extradició, com no pot ser d’altra manera.
Es inconcebible que no hi ha hagi automatismes, entre països de la mateixa UE, en matèria d’extradició. Precisament, els seus casos, serviran com a mostra dels canvis que s’han de fer a les legislacions nacionals i internacionals.
Caducaran els DNI, caducaran els passaports, i hauran de demanar documentació d’exiliats polítics, procedents d’un país, totalment democràtic de la UE. Els hi concediran ? Ho dubto, perquè seria posar en qüestió la democràcia espanyola, més ben situada que la belga, en el Índex Mundial de Qualitat Democràtica.
En resum, aparentment lliures, còmodament instal·lats, pagant no sabem ben bé qui, però sotmesos a les incerteses de les seves causes, i en un país estranger. Es poden enganyar ells, o ens poden intentar enganyar a nosaltres, però la realitat va per dintre, i segur han reflexionat sobre la mala decisió de fugir. Els errors, tard o d’hora es paguen, i ben aviat ho veurem. I hauran de reflexionar si la seva fugida, no fou, determinant a l’hora de decidir presó provisional, pels seus antics companys. Es el que creuen alguns dels juristes de més renom del país. Fugir, empitjora la situació, com tard o d’hora, constatarem.
I buscar refugi en el Parlament Europeu, pot semblar una idea brillant, pels qui s’hi han refugiat, però ben aviat veuran què suposa sotmetre’s a un suplicatori i a una petició d’extradició, per retre comptes, davant la Justícia. Alguns juristes, consideren que aquest ha estat un nou error, afegit a molts altres comesos. En poc temps, ho veurem.








<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?