Monday, November 25, 2019

 

TOTS HEM TINGUT MALS PENSAMENTS - art. Nació Digital Solsona

TOTS HEM TINGUT MALS PENSAMENTS.
No, no penso entrar en temes morals ni religiosos, sinó estrictament polítics. M’explico. Els qui hem conegut el franquisme, i el que suposava de vulneració diària i quotidiana dels drets personals i col·lectius, sentim una extraordinària indignació, quan alguns volen comparar els nostres temps, amb aquells vells i implacables temps.
Sentir parlar ara, de repressió, de manca de llibertat, de complots, de clavegueres de l’estat, de supeditament de l’àmbit judicial al polític, de forces d’ocupació, i una llarguíssima llista de despropòsits, entrats en el vocabulari independentista, es comprova la total ignorància dels qui així parlen i acusen.
Es evident que el sistema és millorable, però si estem en el dinovè lloc, en l’Índex mundial de democràcia, en el qual només hi ha vint països , de democràcia plena, és perquè hem merescut aquest lloc. I el mantenim, malgrat totes les crítiques i atacs que rep el govern de torn, davant qualsevol decisió que no agrada a uns o altres.
Si el poder judicial, estès sotmès al polític, no hauríem vist sentències de tota mena, afectant als partits de govern de torn. Portem anys, d’investigacions i causes obertes, contra significats càrrecs polítics, que finalment han estat durament condemnats, sense que puguem establir cap mena de vincle, com per suposar “tractes de favor” en els que han estat jutjats i condemnats. Aquesta és la millor prova del nou, quan algú critica o acusa el poder judicial de no fer la seva feina, o no fer-la amb la independència que li pertoca.
Però, el motiu del títol, ve a compte de pensar en el què dirien aquests acusadors de manipulació de la Justícia, o de fer un mal ús de les forces de seguretat, o de no atendre les exigències dels partits independentistes, si arribessin al govern, els partits de dreta i extrema dreta.
En alguns moments, els mals pensaments, venen per imaginar el país, governat per aquest tripartit: PP – Vox – C’s. Algú creu que el país aniria millor, que les llibertats estarien més protegides ? Algú creu que les aspiracions de major autonomia, ja no dic, d’independència podria ser assolida, sota un govern com aquest ? Algú s’imagina el retrocés que suposaria el canvi de lleis que ja donem per indefinides, si aquest imaginari govern, les canviés ? O és que no és imaginable ?
Es molt fàcil criticar, molt fàcil acusar, sense haver tingut ni conegut, un autèntic règim dictatorial. El respecte per la llei, és fonamental en un estat democràtic, i així ho hem vist per part del govern central, en mans de Pedro Sánchez, o d’altres presidents socialistes. I és el que volem revalidar en els propers dies, precisament per evitar una deriva cap a formes d’intransigència i retorçament de les llibertats. Qui vulgui comparar, que ho faci amb un mínim de coneixement.

Tenim a l’abast multitud d’exemples, de quan Espanya, i amb ella Catalunya ha avançat en llibertat i en protecció als elements més fonamentals de la nostra cultura, llengua i autonomia. Sí, molts hem tingut mals pensaments, de desitjar que alguns tastessin les receptes de la dreta més dura i contundent, més ignorant i més radical, contra qualsevol tipus de diferència i diversitat. Però, hem deixat els mals pensaments, per passar d’immediat a batallar perquè vells temps no tornin, i puguem continuar pel camí de la comprensió, el diàleg i el pacte que és el que permet viure en llibertat i amb progrés. Pensem-hi una mica tots plegats, i molt especialment els partits independentistes. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?