Thursday, November 07, 2019

 

OPCIÓ 1 ? OPCIÓ 2 ? - art. Diari de Terrassa

OPCIÓ 1 ? OPCIÓ 2 ?
Estem ja ,a poques hores de prendre una decisió que serà cabdal en les nostres vides, en els propers anys.  Qui volem tenir en el govern central ?. Un president progressista, o un conservador, tirant a dretà, pur i dur ? Opció 1, o opció 2 ?
Massa sovint es fa servir el mot “històric” per un tema determinat, però , aquesta vegada la cosa va de veres. I, sobretot pel que fa Catalunya. Aquí, estem ficats en un desgavell total, produït per la manca d’un govern efectiu, i d’un president que realment, serveixi i exerceixi, de manera que veiem decisions ,procedents de Waterloo, al costat d’altres que surten de dues entitats, suposadament no polítiques com son l’ANC i Omnium, amb ramals externs que ningú sap qui domina ni qui controla.
El resultat és el caos més absolut, amb conseqüències molt greus a tots els nivells. Si a un grup li ve de gust, no sap què fer, o s’ha empipat amb algú, en concret, pot acordar talls de carreteres, de sis o set hores, tancar accessos a polígons industrials, sabotejar línies fèrries, tancar universitats, decidir vagues, fer acampades en els llocs més inversemblants, entrar en ajuntaments, suspendre viatges....Tot l’imaginable, és possible, o simplement ja ha passat.
La solució, no passa per allargar la incertesa i el caos, sinó concentrar el vot, al màxim com perquè una força política pugui formar govern, i posar llei i ordre, en tot aquest desgavell, i fer possible en un termini raonable, el retorn a la normalitat.
I és en aquest retorn a la normalitat, on rau el moment històric que suposen les eleccions d’aquest diumenge. Pensar, en un partit i un president populista, radical , favorable a cops d’efecte i a decisions “en calent”, pot suposar posar més llenya al foc, allargant la revolta fins extrems insostenibles, per les dues bandes.
O, per contra, fer confiança en un partit i un president, prudent, sensat , disposat a proposar canvis profunds, en la relació Catalunya – Espanya, com perquè tots els constitucionalistes, i bona part dels independentistes, hi vegin una sortida raonable. En temps de revolta, la mà dura, no sempre és la més eficient. Al contrari. Pot suposar un increment del desafiament i l’arribada a punts de no retorn, com podria ser la pèrdua de l’autonomia.
Qui cregui que pot guanyar el pols a l’Estat, és que desconeix la correlació de forces, i la realitat internacional. Per tant, millor posar-se al dia, i oblidar vells somnis o enganys que ens han portat al desastre on ens trobem.
Arribats, en aquest punt, el que hauríem de tenir com objectiu és millorar la situació que teníem, abans del conflicte i fer els possibles per aconseguir-ho. El model basc, ens hauria de servir com a guió, per anar pel bon camí. I res pitjor suposaria el decantament cap a la via de “com pitjor, millor” que propicien partits anti sistema, o alguns sectors dels partits independentistes, que no saben ben bé cap on anar.
Si volem enquistar la situació, allargar-la i fer-nos mal , tots plegats, la millor opció és la 2 , amb un PP, clarament dretà i sense manies a l’hora de proposar mà dura, on convé mà esquerra i cervell serè.
Si, en canvi el que volem és un retorn a la normalitat, amb importants modificacions de les relacions Catalunya – Espanya, la millor opció és la del partit socialista. Aquesta és la garantia per una política sàvia i prudent, per rebaixar tensions i buscar la sortida adient, tenint clar que la solució real, costarà anys d’esforços, per les dues parts. I tot comença per garantir la continuïtat del partit socialista i el president Sánchez, a Madrid. Més endavant, ja exposarem, la necessitat de portar Miquel Iceta, a la presidència de la Generalitat, com a complement i peça essencial, per arribar a la desitjada normalitat. Es per això, que el vot de diumenge, és històric, de totes , totes.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?