Sunday, November 17, 2019

 

L'ESPORT FEMENÍ, COM A PUNTA DE LLANÇA - art. Nació Digital Solsona



L’ESPORT FEMENÍ, COM A PUNTA DE LLANÇA.

He de reconèixer que no sóc cap gran seguidor de cap campionat, ni prova esportiva, en cap dels múltiples esports existents, però no deixo d’informar-me de com van les coses, en aquells més “populars”. I si s’escau , una bona dosis de patinatge artístic, gimnàstica rítmica, o alguna altra, barreja d’art i esport, em fa passar una bona estona davant la pantalla.
Aquests dies, però, estic seguint amb interès, la revolta de les jugadores de futbol , per aconseguir unes mínimes condicions econòmiques i contractuals, que els hi garanteixin una mínima estabilitat salarial. Pel que he vist, llegit i escoltat, em semblen totalment raonables, i confio en un acord complert, en els propers dies. De fet, ja no s’hauria d’haver arribat a fer una vaga, per aconseguir uns drets, que jugadors masculins, tenen des de fa un munt d’anys.
I no parlem de grans xifres, no. Les peticions son modestes. Per aquí es comença, i ja arribarà el dia en que, també el futbol femení mourà importants contractes, similars als que reben els seus homòlegs, masculins. De fet, qui menystenia l’interès dels partits femenins, va canviant d’idea, tant bon punt els han començat a retransmetre pels grans canals de televisió, a hores raonables, i no com abans que els oferien, de tant en tant, i en hores intempestives.
Aquesta revolta de les jugadores de futbol, té un altre interès, perquè suposa obrir noves reivindicacions cap esports d’equip, que malviuen, gràcies al voluntarisme, de tot el col·lectiu. No és justa aquesta discriminació, com tantes altres, en el món laboral, cultural, científic....D’aquí la importància de mantenir el pols, i guanyar-lo. Cada guany, suposa, una nova oportunitat per altres causes, igualment injustes.
A treball igual, sou igual. Aquest principi , tant elemental, està lluny de complir-se, però considero que s’ha obert un ampli debat, a la societat, amb altaveus posats en alguns mitjans de comunicació que ajuden a ampliar i fer arribar el missatge, a tots els racons de la societat.
Després de tota una història de discriminacions, van fent camí, peticions de regulació de les condicions de treball, d’horaris, de sous, de presència en els llocs de direcció, amb alguns avenços, impensables, uns pocs anys enrere. Queda molt per fer, però els canvis son imperables, perquè venen emparades per les administracions, i pels partits, que volen donar exemple, i s’han atrevit a introduir modificacions importants, per donar exemple.

Dit això, tots sabem el cost que té ser les primeres, en exigir canvis. Les pressions i tensions que estan patint les jugadores de futbol, ens ha de portar a animar-les a seguir, fins aconseguir els objectius proposats. Poso el meu gra de sorra, per parlar d’aquest tema, i estendre’l, pels mitjans de comunicació, com a mesura per pressionar als qui han de prendre l’acord, el prenguin, el més aviat possible. La reivindicació és justa i raonable, quan més aviat l’acceptin, més aviat tancarem el tema. Ànims, doncs, perquè sempre ha d’haver-hi pioneres que obrin camins. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?