Monday, November 18, 2019

 

EN DEMOCRÀCIA, LA GARANTIA ÉS LA LLEI. art. Endavant Digital


EN DEMOCRÀCIA, LA GARANTIA ÉS LA LLEI.

Tots els actes de desobediència que estem veient aquests dies, o els que s’han dut a terme, en els darrers anys, haurien tingut sentit, en temps de la dictadura, però, no ara, en plena democràcia.
En democràcia, la garantia és la llei. Els fonaments d’una democràcia se sustenten en el compliment de les lleis vigents. Unes lleis que tenen plena legitimitat perquè han estat aprovades pels òrgans competents, amb els quòrums requerits, i complint els tràmits pertinents.
Poden agradar o no. Si no agraden, hi ha els mecanismes per modificar-les, substituir-les i fins i tot anul·lar-les, però sempre complint els tràmits que la pròpia llei estableix, i els de caràcter general, propis d’un sistema parlamentari.
Què més fàcil que complir la llei ! Encara que una llei no agradi, res més fàcil, que fer-la complir, i si es creu convenient, aclarir que no agrada però se li donarà compliment, mentrestant estigui vigent, i es propiciarà la seva modificació, tant bon punt es disposi de les condicions legals, per a fer-ho possible.
El que mai es pot fer, és anar amb presses, o agafar dreceres, trencant la legalitat vigent. Si algú ho fa, oimés si és un càrrec institucional, obra la porta a que tothom ho vulgui copiar, en aquelles lleis que no li son del seu grat. Resultat: el caos i la pèrdua dels fonaments de la democràcia.
Aquesta llarga introducció ve a tomb, de les declaracions escoltades, en seu judicial, emeses pel president Torra, per justificar el no compliment de la resolució de la Junta Electoral Central, en relació a símbols partidistes, en edificis públics. Però, també serveix per a molts altres casos d’accions, dutes a terme per alcaldes, en els seus municipis.
Els edificis públics, son de tots i totes, i han de preservar aquest caràcter plural i neutral, en matèria de simbologia. Tenim els símbols oficials que tenim, i aquests son els que han de figurar en tots els llocs pertinents. No podem trencar aquesta norma, sota el principi que s’està d’acord amb uns i no amb altres. Es governa per a tots i totes, no per una part de la ciutadania.
I és que ningú està en una institució per obligació. Si algú no vol donar compliment a les lleis vigents, perquè no li agraden, té una solució ben senzilla i ràpida com és plegar i anar-se’n a casa. Ara bé, mentrestant representi una institució, ha de complir amb les obligacions del càrrec.
Això, tant senzill i tant pràctic per a tothom, aquí no s’ha volgut entendre. Bé, no s’ha volgut complir, i s’ha deixat de banda una part important de la ciutadania, fora del marc legal, vulnerant els seus drets, de forma fefaent i reiterada.
Puc assegurar que en molts països del nostre entorn, aquest incompliment seria ràpidament corregit i sancionat. Aquí, arrosseguem anys d’incompliments, amb alts i baixos, posades i retirades de tota mena de símbols, intentant regirar les lleis, per no donar-hi compliment.
Això és greu ho faci qui ho faci, però que tot un president de la Generalitat, cregui que està per damunt de la llei, és realment inimaginable, en una democràcia consolidada com la nostra. Es hora de donar pas a una nova etapa, que deixi enrere aquesta revolta continuada contra lleis vigents, i torni el imperi de la llei. La democràcia és reforça amb més democràcia, mai trencant o incomplnt lleis vigents. Eleccions, quan més aviat millor, perquè puguem canviar de govern, i elegir un president que tingui clar com funciona la democràcia real, no una d’inventada.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?