Monday, November 11, 2019

 

EL POBLE HA TORNAT A DECIDIR - art. Nació Digital Solsona


EL POBLE HA TORNAT A DECIDIR.
Qui digui que no ens comptem, és que no ha repassat els més de 40 anys de democràcia, en la qual portem prop de 40 eleccions, de tota mena: generals, autonòmiques, municipals i europees. Pocs països poden aportar un currículum tant intens i extens, en matèria de consultes als ciutadans i ciutadanes.
I, ahir, ho va tornar a fer per a elegir els representants al Congrés de Diputats i al Senat. El resultat, és enrevessat, complicat i molt difícil de gestionar, però, és en els moments complicats, quan els polítics, han de mostrar la seva capacitat de diàleg, negociació i pacte. Això, és el que esperem de tots els partits politics amb representació parlamentària. No tinc cap dubte, de que Pedro Sánchez, en tant que cap de la candidatura guanyadora, ho aconseguirà.
Amb tot, sí hem de reconèixer la molt mala noticia, de la força obtinguda per Vox. Superar els 50 diputats, és i serà un fort maldecap per a totes les futures negociacions i pactes, perquè les seves radicalitats, el portaran a impedir acords, a portar-los al TC, ni que sigui amb ànim de torpedinar tràmits, o a crispar tots els debats i negociacions. Escoltar determinades propostes i anàlisis de la realitat, ens porta a molts, molts anys enrere, o cap altres països on existeixen forces similars. Potser serà la vacuna que necessita molta gent, que els ha votat, més per crispació i indignació , que no pas per autèntic fervor o sintonia d’idees. Veurem.
Una altra desfeta espectacular és la de C’s, que m’ha deixat perplex pel que tenia de previsible, sense que canviessin decisió ni guió, abans d’anar cap al desastre. Algun dia sabrem, els motius pels quals, es varen entestar a no pactar amb el PSOE, quan tenien una magnífica oportunitat per esdevenir partit  bisagra, durant molt i molts anys. Jo pensava que en el darrer moment hi hauria un canvi radical, i acceptarien un pacte de govern, des de dins o des de fora. Tot, menys anar a noves eleccions, a rebre un càstig contundent, com així ha estat. El futur ens donarà detalls.
I a Catalunya, resultats molt similars als anteriors, malgrat les intenses i extenses mobilitzacions, en contra de la sentència. La realitat, és tossuda, i una vegada més, comptats i recomptats, tornem a comprovar com el país se situa en dues meitats, força semblants. Els partits independentistes, pugen un diputat, però no superen el 50% d’escons, i es queden en un 42,59% dels vots, amb prop de un milió sis-cents mil. La previsió que havien fet , alguns, de que hi hauria una allau de nous votants independentistes, no s’ha produït, de manera que ens quedem com estàvem, si fa no fa.
I això que la revolta catalana, sí ha incrementat notablement el vot cap a Vox, també al PP, però molt especialment a Vox, que n’ha fet , causa principal de la seva duresa en el missatge.

El poble ha tornat a parlar, i ara toca, interpretar i posar en marxa la formació de nou govern. No és fàcil per a ningú, però en un mes, hauríem de tenir el nou Executiu, a punt per entrar a treballar, en un marc molt complicat, a nivell intern i extern. Ara, tocarà prendre decisions gens fàcils, tant a Catalunya com a nivell d’altres indrets. Es pot criticar molt a Pedro Sánchez, però si es volen acords i pactes, millor ell que cap altre. I tothom tindrà l’alè de Vox en el clatell, amb dificultats afegides per millorar condicions essencials com son un nou marc de finançament autonòmic, millores en les inversions a Catalunya, i canvis en les relacions, no per caure bé, sinó perquè son necessàries i justes. Ara, veurem qui i com es negocia, per gestionar l’enrevessada situació que ha deixat la contesa electoral d’ahir. Complicat i difícil, però apassionant. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?