Friday, October 18, 2019

 

SENTÈNCIA NO COMPARTIDA.- art. Regió 7


SENTÈNCIA NO COMPARTIDA.
A una societat dividida, li correspon, una sentència no compartida. Es el que ha passat amb la sentència del TS. Benèvola per alguns, duríssima per altres. Era previsible aquesta divisió d’opinions perquè per a molts, el desafiament dels polítics empresonats, i ara sentenciats, no mereixia especial rellevància. Tot s’ha banalitzat, fins extrems, en que es discuteixen fets tant evidents i fàcils de comprovar, com la fugida de cinc- mil quatre –centes cinquanta – quatre  empreses, segons les darreres dades, ofertes la setmana passada pel Col·legi de Registradors d’Espanya. O la mateixa divisió de la ciutadania, negada contra tota evidència ,per molts independentistes. O la paràlisis del govern, la manca d’activitat en el Parlament, les tensions entre col·lectius, i un llarg etcètera.
Tot això ha passat i està passant, com a resultat d’un dels més greus atemptats a l’estat de dret, de la nostra història. Arribats al punt on ens trobem, queda clar que el moment d’intervenir , era el 8 de setembre de 2017. L’endemà de la sessió dels dies 6 i 7 de setembre, en el Parlament de Catalunya, quan es va produir la vulneració del Reglament del Parlament i amb ell , de  la Constitució i l’Estatut d’Autonomia. Si en aquell moment s’hagués aplicat l’article 155, no haguéssim patit les greus conseqüències de la consulta del 1- O, ni tot el que va venir després. Ara no hi hauria, ni presos sentenciats, ni fugitius, a la recerca.
El relat que ha fet l’independentisme, ha estat fortament acceptat per una munió de persones, a les quals , de moment és impossible fer-les canviar d’opinió. No hi ha cap Constitució, que doni dret a l’autodeterminació, però el més important és que s’ha volgut deixar, en l’oblit, l’existència de més de la meitat dels catalans i catalanes que no son ni seran mai independentistes.
Es a dir, els independentistes, han parlat com si tot el poble català ho fos. I això ni és cert ni ho serà mai. Hem votat prop de quaranta vegades, en aquests quaranta anys de democràcia recuperada, i si algú té interès en comparar resultats, veurà que en cap elecció, de cap tipus, hi ha hagut mai una majoria favorable a la independència. Mai.
El poble català, és plural i divers, fruit d’una barreja de famílies i col·lectius de la més variada procedència, a la qual hem d’afegir-hi, en els darrers anys, persones procedents de terres molt llunyanes, molt, i que han passat a ser nous catalans. L’existència de dos milions d’independentistes, no pot obviar l’existència d’uns quatre milions que no ho son, o com a mínim, no ho han manifestat. Aleshores, no es pot parlar ni decidir per ells, com s’ha volgut fer, en el passat recent.
I el més greu no ha estat voler parlar en nom de tots ells, de tots nosaltres que no ho som, el més greu és haver volgut forçar l’estat de dret, mitjançant acords que no eren emparats per cap legalitat. Aquí és on rau la gravetat de les actuacions dutes a terme, en un estat democràtic. Repeteixo, en un estat democràtic. Mai, en democràcia es pot vulnerar la llei, perquè si es podés fer, deixaríem de ser demòcrates, i per aquest motiu els qui defensem l’estat de dret, som els autèntics demòcrates , i no els qui agafen la representació dels altres, sense haver-los-hi delegat.
Tenim ja la sentència, discutida i discutible, com era previsible. S’ha fet un judici, obert al món. Tothom l’ha pogut seguir, amb tota mena de programes televisius, radiofònics i periodístics, com per fonamentar la trajectòria. Qui consideri no ajustada a dret la sentència , la podrà recórrer davant les instàncies espanyoles, i si no li donen la raó, davant les europees, però mentrestant, toca acatar-la i donar-li compliment.  I seria bo que tothom deixés treballar als advocats i jutges, sense interferències polítiques, que, ara i aquí no son de rebut.
I demanar mesura als representants institucionals, per evitar caure en la temptació d’apuntar-se a la convocatòria de plens, per presentar, debatre i votar, resolucions que no tenen res a veure amb les competències pròpies. L’estat de dret, se sustenta en la divisió de poders, i encara que alguns vulguin veure el contrari, aquí existeix. Per això, estem en una democràcia plena, millorable, però garantista.










<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?