Tuesday, October 15, 2019

 

DANYS ECONÒMICS, DANYS AL PRESTIGI I PERDUA DE COMPETITIVITAT - art. Endavant Digital


DANYS ECONÒMICS, DANYS AL PRESTIGI, PÈRDUA DE COMPETITIVITAT.

Embrancats com estem, en la resposta a la sentència del TS, hi ha informacions que passen desapercebudes, i tanmateix mostren els greus danys produïts, per tot el procés independentista.
El divendres passat, dia 11 d’octubre, el Col·legi de Registradors d’Espanya, va donar a conèixer les xifres del trasllat de seus d’empreses, arran els fets de finals d’octubre del 2017. Les xifres son realment dures i contundents, perquè desmunten els arguments dels qui afirmaven, la poca transcendència que tenien. Veiem-les.
Un total de 5.454 empreses, van traslladar la seu de Catalunya, cap altres indrets d’Espanya. Aquesta, és una xifra d’una gravetat evident, si , a més, tenim en compte que 2.359 es varen instal·lar a Madrid  - capital, reforçant la potència econòmica de la principal ciutat, competidora de Barcelona, produint un major desequilibri del que ja existia entre les dues capitals.
Es cert ,que en aquest temps, també n’han  arribat a Catalunya. Concretament, des de la mateixa data ( finals de 2017) se n’han instal·lat  1.374 , però sumades i restades, el resultat és clarament negatiu per Catalunya, amb 4.080. Si les xifres ja son prou eloqüents, caldria entrar en la qualitat de moltes de les que van marxar, com Banc Sabadell, La Caixa, etc, i alguna que podíem acollir com la Agència del Medicament, ubicada a Gran Bretanya i que amb el Brèxit buscava nou emplaçament. Era impensable s’instal·lés aquí, quan hi havia moltes ciutats, disposades a acollir-la amb els braços oberts.
En aquests casos les pèrdues son molt més greus per quan, no només hi ha danys econòmics, sinó estratègics. Catalunya ha perdut posicions a nivell intern d’Espanya, i a nivell del conjunt de regions europees. El dany, és immens, per quan serà molt difícil recuperar els llocs perduts. I és que la pèrdua continua, derivada de la inseguretat en que vivim.
Es lògic, el dubte de moltes empreses internacionals, a fixar la seva seu a Catalunya, veient les imatges d’aquests dies, o de les que han pogut veure en els darrers anys, amb tot un govern decidit a no governar, ni prendre decisions en temes tant rellevants com política urbanística, viària, financera, etc. Un govern, totalment inactiu, és el pitjor reclam per empreses que volen seguretat i fiabilitat.

Així, doncs, cal superar la crisis i la deriva d’aquests darrers anys, si volem recuperar una part del temps i danys ocasionats. Que ningú els vulgui minimitzar perquè les xifres son evidents i l’impacte sobre el territori i la seva gent, també. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?