Thursday, September 19, 2019

 

ELS "MEUS" EXILIATS - art. Diari de Terrassa



ELS “MEUS” EXILIATS.

Aquest dilluns, una persona, em va entregar un cotxet per un nadó, acollit al refugi de Berga, on fan estada, 56 refugiats / exiliats, de diferents països del món. En feien falta 6. S’ha cobert la demanda, amb aportacions d’altres cotxets, com anteriorment es varen cobrir les necessitats de televisors de segona mà, o de bicicletes, joguets, i un llarg etcètera, de productes i materials que Creu Roja, rep i distribueix , en funció de les necessitats, entre les persones i famílies acollides.
El grau de solidaritat del nostre país, és elevat, i permet cobrir peticions, de persones arribades amb ben poques coses, per no dir, gairebé res. Aquests son autèntics exiliats, procedents de països on la democràcia no existeix: Camerun, Burkina Faso, Senegal, Somàlia, Geòrgia, Ucraïna, Rússia, Costa d’Ivori, Congo.....
No accepto, doncs, la consideració d’exiliats polítics, als càrrecs institucionals que en el seu dia varen fugir cap altres països. Tres dies per setmana, tinc davant meu, autèntics exiliats que volen aprendre l’idioma per poder emprendre una nova vida a casa nostra. Provenen de països sense democràcia, sense llibertat, perseguits i amenaçats per motius i causes que nosaltres havíem conegut, en temps del franquisme.
I exiliats d’aquells temps, vaig tenir ocasió de conèixer-ne i tractar-ne, en els meus anys a Berna ( Suïssa ) ( 72 – 79 ). Persones que havien lluitat a la guerra civil, o patit persecució, durant la dictadura, i que havien aconseguit instal·lar-se en diferents països europeus o llatinoamericans.
Ells i elles, reemprenien la batalla per ajudar a les persones i organitzacions de l’interior, per a retrobar les llibertats perdudes. Molts d’ells tenien una doble vida. La de treballar per sobreviure i la de continuar la llarga lluita per aconseguir portar la democràcia al nostre país.
No comparem, doncs, realitats com les viscudes, amb situacions que res tenen a veure, amb la dels fugitius de la Justícia. Espanya, és una democràcia plena, si voleu imperfecta, com tota obra humana, però situada en el lloc dinovè en l’Index de Qualitat Democràtica mundial. Només hi ha 20 països , amb democràcia plena, entre els 165 estudiats, valorats i controlats, any rere any, per la secció exterior del diari The Economist, de prestigi i reconeixement mundial.
Estem per davant de França, dels Estats Units, Bèlgica, Japó...., de manera que podem ser autocrítics, amb moltes coses, i moltes mancances, però el país no ha baixat ni un sol graó, en una posició conquerida, anys enrere.
Estem a pocs dies, de conèixer la sentència dels encausats – empresonats, als quals varen abandonar els que varen fugir. No els hi posem adjectius inadequats, perquè cada acció té el seu nom , i en una democràcia plena no hi ha exiliats polítics. Es una contradicció, en si mateixa.
Es el que penso, tres dies per setmana, durant les hores de classe de castellà, a autèntics refugiats / exiliats que sí tenen aquesta condició. A tots ells i elles, hem de procurar ajudar com perquè puguin trobar les eines indispensables per iniciar una nova vida, a casa nostra. Aquesta és la feina que estan fent diverses entitats, com Creu Roja, Ajuntament de Berga, en col·laboració amb els altres ajuntaments de la comarca i consell comarcal, de manera similar a com ho fan en altres indrets de Catalunya i Espanya.
Som un país acollidor i solidari i ho demostrem cada dia, amb múltiples actuacions que poden semblar petites, però que sumades, resolen grans qüestions. Separem doncs, una realitat d’una altra, que res té a veure.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?