Thursday, September 12, 2019

 

ANIMALISTES ? DE VERITAT ? - art. Diari de Terrassa


ANIMALISTES ? DE VERITAT ?
En aquestes mateixes pàgines del Diari de Terrassa, he donat compte, del greu problema de despoblament que existeix a Catalunya, amb prop de 600 municipis que perden població. Un dels sectors que es troba en perill d’extinció , és el de pagesos i ramaders, fins el punt que només en queden 63.000, totalment dedicats a aquestes tasques. Una xifra realment baixa, molt baixa, per un país de set milions i mig d’habitants.
Aquest sector, viu enfrontat a reptes molt complicats, com és el de garantir el relleu al front de les explotacions, la incertesa davant un futur, cada vegada més complex, ple de burocràcia, i inseguretat , per causes climàtiques, importacions no prou ben planificades, destrosses per part de fauna salvatge, ...i ara, per entrades il·legals de grups, dits animalistes, sota l’excusa de lluitar pel benestar animal.
Hi ha, en certs àmbits, la creença de males pràctiques, per part de molts pagesos i ramaders, pressuposant incompliments reiterats, en les normatives de tinença d’animals. Això, ha donat peu en els darrers mesos, a entrades il·legals en instal·lacions pageses i ramaderes, provocant preocupació i danys diversos, en els animals , que allà hi havia. No prou problemes tenien, que ara han d’afegir-ne un de nou, de conseqüències molt greus.
Molt greus, perquè, d’entrada es vulnera el dret de propietat, envaint instal·lacions privades, però, per derivació, els danys poden ser immensos, per causes, afegides a les de la vulneració de la propietat.
Cal saber que totes les granges, tant de petites, mitjanes o grans explotacions, estan sanejades i protegides , per evitar l’entrada d’elements patògens que puguin introduir malalties, en els animals. D’aquí, les normatives de seguretat animal, que contempla la nostra legislació. I d’aquí les precaucions, a l’hora d’entrar en una explotació ramadera, per part de pagesos, veterinaris, o visitants, en general.
Dit això, hi ha molts altres perjudicis, derivats d’aquestes entrades il·legals. Treure un vedell de la seva mare, donar-li aigua, en els primers dies, pot tenir conseqüències fatals. Tocar cries de conill, pot comportar el rebuig de la mare, a continuar-los criant. Obrir portes i barrejar garrins, comporta similar resultat per part de les truges. Pertorbar la pau i tranquil·litat de mares gestants, pot provocar avortaments espontanis, en diverses espècies animals....
Podria donar altres exemples, de les greus conseqüències que tenen o poden tenir, les entrades il·legals, en explotacions ramaderes, com s’ha pogut constatar en les que han tingut lloc, en els darrers mesos. El més greu, és que s’han volgut justificar, en un supòsit de males pràctiques, absolutament inexistents.
En els meus temps de diputat, vaig ser ponent de la Llei de Protecció dels Animals, i he fet un seguiment de les lleis i normatives sobre higiene i benestar animal, i puc assegurar que la nostra legislació és una de les més avançades de la UE. En primer lloc, perquè la UE ha legislat, i molt, sobre la matèria, i aquí a Espanya i lògicament a Catalunya, s’han transposat les normatives aprovades, afegint-ne alguna de pròpia. Puc assegurar que el seu compliment és àmpliament seguida, per propi interès del pagès, i pels controls constants i exhaustius que exerceixen els veterinaris, i els organismes encarregats del seu compliment. Pot haver-hi alguna excepció, però serien casos , absolutament excepcionals. Es més, qualsevol dubte, qualsevol prova de mala praxis, es pot fer arribar a l’ajuntament, guardes rurals, servei del Seprona, Departament d’Agricultura...i serà immediatament investigat, i durament sancionat, en cas de mala praxis.

Acabo. Si en un àmbit s’ha canviat, respecte antigues pràctiques, és en aquest. Les millores en higiene i salut animal, han portat a modificar espais, condicions, trasllats, alimentació, ... de manera que en cap cas, es poden justificar, entrades il·legals de suposades persones, preocupades pel benestar animal.  Els primers interessats son els propis pagesos i ramaders, i esperem s’emprenguin les accions oficials oportunes com perquè fets semblants no es tornin a repetir. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?