Friday, August 30, 2019

 

UN LLIBRE ADAPTAT, A LES NECESSITATS IMMEDIATES, art. blog personal


UN LLIBRE ADAPTAT, A LES NECESSITATS IMMEDIATES.
Després de 4 anys de donar classes d’espanyol, als refugiats acollits per Creu Roja i Ajuntament de Berga, a l’Alberg, considero arribat el moment de redactar un llibre, pensat especialment per a ells / elles.
Després de mirar diferents llibres, en el mercat, vaig considerar que el més pràctic era fer servir els que jo mateix havia redactat per les Acadèmies Internacionals Inlingua, a finals dels anys 70 i inicis dels 80. En aquells anys, em varen encarregar la redacció del Primer Libro de Español, Segundo Libro de Español, i Practique el español ( lligat al Primer Libro, a nivell de lectures i exercicis). Ara, aquesta xarxa d’acadèmies, en tenen uns de nous, de manera que els drets d’autors, han caducat.
He fet servir fotocòpies del Primer Libro, però aquest, estava pensat per lliçons de dues hores a la setmana, per un aprenentatge lent de la llengua, amb un primer nivell d’un any.
La necessitat dels refugiats, és assolir un coneixement de l’idioma, parlat, en poc més de mig any, a raó de 3 classes per setmana, a banda del que puguin aprendre, en una altra acadèmia, fent ús d’un altre mètode.
L’ús del mètode directe, per la meva part, dona especial importància a parlar, anant del conegut al desconegut, mitjançant dosis diàries de vocabulari i gramàtica. La qüestió d’escriure, passa a un segon terme, a l’igual que altres temes, més teòrics que pràctics.
Els nou vinguts, precisen entendre i fer-se entendre, en les qüestions bàsiques, de manera que s’han d’evitar explicacions teòriques, vocabulari no essencial, o perdre el temps en disquisicions gramaticals.
Aquests 4 anys de professor, m’han servit per experimentar nous mètodes d’aprenentatge ràpid, en grups de diferents procedències idiomàtiques, com per poder elaborar un llibre pràctic, amb caràcter d’una certa universalitat. Cal saber que determinats idiomes no tenen articles ( rus, ucranià, georgià...) , altres, tenen masculí, femení i neutre, altres tenen pocs temps de verbs,.... en resum, toca tenir una eina útil que sigui senzilla i fàcil de fer servir.
I evitar vocabulari poc útil, poc necessari, o clarament sobrer. No ens podem permetre perdre el temps, en disquisicions tècniques o amb paraules literàries. Tot l’esforç ha d’anar destinat a qüestions pràctiques i immediates. Amb altres grups i altres indrets, et pots permetre introduir l’alfabet, cal cap de dos o tres mesos. O els números. O les parts del cos. Aquí, no.
Han de poder anar a l’ajuntament, a la policia, a hospitals, escoles....i donar el seu nom i cognom, amb plena seguretat i entesa, pels qui prenen les dades. Dates de naixement, lloc, país, etc. Coses que ens poden semblar banals, tenen una importància vital, per a tots ells, perquè una mala transcripció del seu nom o cognom, del lloc de naixement, nacionalitat, o altres temes, li podrien suposar problemes greus, a l’hora de tramitar nova documentació.

Així, doncs, la setmana vinent, em posaré a la feina, per a programar un nou llibre, d’unes 30 o 40 lliçons, equivalents a un primer nivell de castellà. Posteriorment, tocarà pensar en un altre, per un segon nivell, però tenint clar que el primer és l’essencial, per a poder arrelar en el país. L’interès que hi posen i l’esforç que hi dediquen, son les principals eines de l’èxit en aquest missió d’integració. Val la pena tirar endavant. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?