Monday, August 05, 2019

 

REFUGIATS, ACOLLIR I INTEGRAR - art. Diari de Terrassa



REFUGIATS – ACOLLIR I INTEGRAR.

En un parell d’ocasions, en aquestes mateixes pàgines, he fet referència a la feina de voluntari de Creu Roja, com professor de castellà, als refugiats acollits a Berga, en coordinació amb l’Ajuntament de la capital, i  de la resta d’ajuntaments de la comarca.
Fa quinze dies, va arribar el cinquè contingent, d’aquest programa d’acollida, iniciat quatre anys enrere. Un programa de la UE, en el qual Espanya , es va comprometre a acollir prop de 18.000 refugiats, en contingents d’uns dos mil, cada any. A Berga, n’arriben aproximadament, 56, cada mig any.
Doncs bé, el que vull remarcar, és la gran diversitat de procedència dels refugiats. Molts lectors, podrien pensar, que la majoria prové de la zona conflictiva de Síria. Això va ser al principi, però , tot seguit la diversitat és extraordinària, fins el punt de rebre’n d’una dotzena de països diferents.
Ara mateix, tinc alumnes de: Rússia, Ucraïna, Geòrgia, Somàlia, Camerun, Mali, Burkina Faso, Guinea Conakry, Senegal, .... Es a dir, poc a poc, la procedència de països africans, es va incrementant, mostra clara dels enormes conflictes ètnics, territorials, i dictatorials. O una barreja de tots ells, alhora.
El motiu d’aquest article, és explicar la bona feina del Govern Central, per una banda, a l’hora de pactar, a nivell de la UE, aquest contingent de refugiats, i per altra, l’excel·lent tasca d’entitats com Creu Roja, sí, però també d’un gran nombre d’ajuntaments que s’han implicat, en la causa.
Però, l’altre motiu, és explicar el gran servei que fa aquesta gent, una vegada acollida i integrada, als pobles, en concret, i al país, en general. Molts dels que venen, tenen oficis diversos, de manera que els volen recuperar , si poden. I molts dels oficis que tenien allà, son molt buscats aquí. Es més, moltes empreses no troben treballadors del país, perquè no tenen ofici, o simplement perquè no tenen ganes de treballar.
Resulta curiós comprovar com hi ha moltes places de treball que no es cobreixen per falta de candidats. Aleshores, tenir persones que el que volen és treballar, ni que sigui en altres oficis dels que tenien en els seus països d’origen, permet cobrir places, en pobles i ciutats de Catalunya, i així donar continuïtat a les empreses, i alhora repoblar territoris rurals.
Aproximadament, la meitat de cada contingent, es queda per la comarca, i la resta se’n va cap altres zones de la província, a la recerca de pis i feina. No és fàcil la recerca, ni la implantació perquè per llogar un pis, es demana contracte de treball, i no es té contracte de treball sinó tens on viure....aquest cercle viciós, costa de trencar, i és un dels temes que caldria resoldre, si volem acollir. Només acollir, per acollir, no té sentit, sinó va acompanyat de la integració. I la integració necessita vivenda i treball. Aquest és el gran repte, en el que estan ficades totes les entitats, lligades a la immigració i a l’ajuda dels sense feina.
Hi ha molts altres factors, col·laterals, per resoldre que necessiten convenis i acords, entre països, per fer-los viables. Molts dels refugiats, tenien carnet de conduir, carnet que no poden convalidar aquí. Això, suposa un greu inconvenient a l’hora de buscar feina, sobre tot en una comarca, dispersa com la nostra. O en altres territoris, en que tens la vivenda en un municipi, i la feina, en un altre, amb ben pocs mitjans de comunicació com per poder prescindir de vehicle.

Queden altres qüestions per facilitar arribada, feina i vivenda, però algun dels temes es va resolent, si bé amb una lentitud exasperant. El que hem d’assimilar, és que aquests contingents, tenen la virtut d’acollir persones fugides de llocs en conflicte i se’ls ha de poder facilitar la seva vida i integració, amb la màxima rapidesa i el mínim de complicacions. Queda molt per fer.








<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?