Sunday, July 07, 2019

 

25 ANYS DELS GRANS INCENDIS - art. Nació Digital Solsona



25 ANYS DELS GRANS INCENDIS.

Aquests dies ,els mitjans de comunicació de la Catalunya Central, han dedicat importants espais, a recordar els dies dels grans incendis. El temps passa ràpid , i a vegades, tot ho esborra, però en altres ocasions, deixa ben vius els records com per tenir present que el territori és vulnerable i no podem estar confiats en la preparació ni els mitjans tècnics, per fer front a un incendi d’aquelles dimensions.
Ens pensàvem tenir prou mitjans tècnics i humans, com per resoldre qualsevol emergència, amb raonables condicions. Les ADF’s ( agrupacions de defensa forestal) s’havien anat equipant, disposaven de força material i tenien prou coneixement del territori, com per pensar que una intervenció ràpida en el lloc principal, permetria guanyar temps per arribar els bombers per terra i per aire, i rematar la feina.
El foc, ens va traslladar a una realitat, mai vista ni mai imaginada. I no hi ha oblit, perquè en el meu cas, com en centenars d’altres, amb qui he parlat al llarg dels anys, tenim un enorme cúmul de records, que mai s’esborraran.
En el meu cas concret, quan passo per determinats indrets de Cardona, Montmajor, La Quar, Sagàs, ....em venen les imatges de 25 anys enrere, amb una claredat increïble. En el cas de La Quar, especialment, perquè hi havia un remat cremat, oferint una imatge realment impactant, de tristesa i desolació.
I en molts altres municipis, podíem contemplar forats, en marges i boscos, producte d’haver cremat els arbres fins a les arrels mateix. On hi havia arbres, quedaven forats...
Han passat els anys, i almenys varem aprendre una lliçó important, com és que les forces de la natura poden esdevenir incontrolables, i no es pot jugar amb el foc. La prevenció i la prudència, són obligades, en tot hora i moment.
Aquests dies mateix, tornem a tenir incendis, causats per llamps, per feines en el camp, o per alguna imprudència de persones que encara no han entès que a l’estiu, i més en situacions com les que vivim, no es pot fer cap excepció.
En pocs dies, he estat espectador de dos incendis, en la comarca d’Osona. I he seguit l’evolució d’uns quants més, de no gaire llunyans, pels mitjans de comunicació. Cada incendi, per petit que sigui, ens causa un ensurt gran, en tots els que varem viure els incendis del 94.
Fa bé la Generalitat, en atacar amb tocs els mitjans disponibles, qualsevol petit incendi, precisament per evitar es pugui fer gran. De totes maneres, ara, que es compleixen 30 anys de la creació de les ADF’s, convé tenir un altre gran debat sobre com tenir el territori preparat per evitar la repetició.
No és fàcil, planificar, ni estar preparat, però tots els experts coincideixen en la necessitat de rebaixar el combustible, que any rere any es va acumulant en tots els boscos. I encara que sembli paradoxal, no es poden ampliar les zones boscoses. S’han de retornar molts espais forestals, a camps i prats. I facilitar la reintroducció de bestiar com perquè faci ús d’aquests nous espais....
Aquí entrem, en la manca de planificació del país, en matèria agrícola – ramadera – forestal. No hi ha solucions miraculoses, però ha d’haver-hi retorn a pagès, retorn al món rural i facilitats com perquè els nous pagesos, puguin viure a pagès. Les polítiques han de ser transversals, en coordinació diversos departaments, amb els ministeris i amb la pròpia UE.
En aquells incendis, com en altres de posteriors, va quedar clar que només amb mitjans tècnics i humans no s’apaguen. Tard o d’hora, sí, però després d’haver causat un dany incommensurable. Per evitar la repetició, s’ha de treure cada any, la major part del combustible acumulat, i això només es pot fer amb polítiques forestals valentes, constants i compaginades amb altres de pagesia i ramaderia. Es la lliçó apresa, l’endemà aquells incendis.








<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?