Saturday, June 15, 2019

 

D'ALCALDE , A PROFESSOR - art. Blogesfera socialista



D’ALCALDE, A PROFESSOR.
Torno al principi. He deixat el càrrec d’alcalde, per decisió pròpia, després de 28 anys d’activitat.  He aconseguit 7 majories absolutes consecutives, figurant com un dels alcaldes més antics en el càrrec, de tot Catalunya, i si hi sumem els 12 anys de Regidor de govern, fan 40 anys seguits de vida municipal. Poques persones poden dir el mateix, entre altres coses, perquè significa haver iniciat la carrera, amb les primeres eleccions democràtiques , de l’abril del 79, fins ara.
Era lògic girar pàgina, i facilitar el relleu. Avui, dissabte dia 15 de juny a les 12 del migdia, s’ha dut a terme l’acte de constitució del nou Consistori, amb la conseqüent elecció de nou Alcalde, en la persona de Jesús Solanellas Altarriba, el qual ha obtingut els 4 vots de la seva candidatura, cosa que li permet governar per majoria absoluta.
Conec bé el nou Alcalde, i conec bé, l’equip que l’acompanya. Els hi desitjo bona sort i bon encert, al llarg de tot el mandat. La meva retirada de la política municipal activa, és complerta, i per respecte al nou equip, no penso actuar ni directa ni indirectament, en res que pugui afectar la seva trajectòria. Es un equip prou preparat, totalment independent, i amb les idees prou clares com perquè no necessitin ni vulguin cap mena de tutela ni dependència, de res ni de ningú. Estic convençut que l’Ajuntament està en bones mans.
Dit això, vull tornar a recordar que a la figura d’alcalde, li correspon un protagonisme, sovint exagerat. El treball municipal, és un treball d’equip, amb un motor, sí, però amb tota una maquinària, sense la qual no seria possible dur a terme, un munt de gestions, tràmits, i realitzacions. En la meva benvinguda als nous regidors/es, ho he volgut deixar clar, en les persones de l’equip de govern que m’acompanyaven a l’acte: Concepció Barniol, Anna Ma Cunill i Rosa Ma Soler.
I bé, girada aquesta pàgina, i després d’un breu descans d’una setmana a la Provença francesa, retornaré per continuar la meva feina de professor. Torno al principi, quan amb 22 anys, vaig iniciar una fascinant aventura, a Berna ( Suïssa) com professor d’espanyol, a l’Acadèmia Inlingua. Precisament, a la capital d’aquesta companyia , fundada l’any 1968, i que a dia d’avui està present en 44 països, amb més de 350 escoles , a tot el món.  Al cap de pocs anys de formar part de l’equip docent, em varen encarregar la redacció dels 3 llibres d’aprenentatge de l’espanyol per a estrangers. Llibres que han servit durant més de 20 anys , per aprendre la nostra llengua, arreu del món.
Ara, considero arribada l’hora de fer un quart llibre. Un llibre, especialment destinat als meus alumnes – refugiats, acollits per Creu Roja i l’ajuntament de Berga, instal·lats a l’alberg de Joventut de la ciutat. Aviat farà 4 anys d’aquest nou destí, al qual m’hi dedico com voluntari, de similar manera a com vaig fer de professor de català, anys enrere, quan Creu Roja m’ho va demanar.
Cada contingent, està format per 56 persones, una part de les quals ha d’aprendre castellà, per provenir de països on no es parla la nostra llengua. Tenim 6 mesos per ensenyar l’idioma, i amb ell, una part de la nostra història, costums i tradicions, per facilitar la seva integració aquí. S’ha d’anar al gra, i evitar lliçons poc útils, o donar excessius revolts, quan el que importa és parlar i saber com fer vida aquí.  Per això, considero necessari disposar d’un nou llibre , capaç de concentrar vocabulari, gramàtica i exercicis útils, deixant de banda tot el que sigui accessori o secundari.  Es pot aconseguir. Els alumnes tenen avidesa per aprendre, per integrar-se, conscients, la major part d’ells que mai més podran tornar a casa.
Tenir al davant persones vingudes de : Rússia, Ucraïna, Geòrgia, Gana, Mali, Senegal, Burkina Faso, Camerun, Somàlia, Marroc, Sàhara, Guinea Conakry, Algeria, .... em fa sentir útil, i em confirma l’encert d’haver passat d’alcalde a professor. Es com un retorn als orígens, i una bona manera de retornar a la societat, el que la societat m’ha donat, durant tants anys de dedicació a la política, en les diferents vessants.
I sí, continuaré en política. Faltaria més, però ja en un segon nivell, participant en multitud d’activitats del partit socialista, a nivell regional o nacional. Compaginant l’activitat, amb l’estudi del idioma rus, i amb la feina d’articulista per a diversos mitjans de comunicació de la Catalunya Central. No m’imagino la vida sense un bon nivell d’activitat, i sense poder fer, tot allò en el que crec i estimo. Avui, he iniciat una nova etapa, i n’he tancat una altra.








<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?