Monday, May 06, 2019

 

EN UN PAÍS SERIÓS, AIXÒ NO POT PASSAR - art. Nació Digital Solsona


EN UN PAÍS SERIÓS, AIXÒ NO POT PASSAR.
En els darrers anys, Espanya es manté en el dinovè lloc , en la llista de països democràtics, amb la qualificació de 8,08 punts, sobre 10. Està considerada, doncs, una democràcia plena, a diferència de països tant rellevants com França, EUA, Bèlgica, i altres que , amb menys punts estan en la llista de “democràcies defectuoses”...
Doncs bé, permeteu-me tornar a posar Suïssa ( en el lloc desè )com a model a seguir, en un tema que dintre de poques setmanes tornarà a passar, per obra i gràcia, d’un mal ús i un mal entendre de com funciona un país radicalment democràtic.
A què em refereixo ? El dia 15 de juny, a les 12 del migdia, en els 8.200 ajuntaments d’Espanya, i per tant en els 947 catalans, es constituiran els nous Consistoris, i tot seguit elegiran alcalde / alcaldessa. A Suïssa tenen una formula de presa de possessió dels regidors, alcaldes, consellers o presidents cantonals, i consellers i president/a de Suïssa, clara, diàfana, indiscutible, i en alguns casos amb més de 200 anys de vigència.
Aquí, tornarem a veure i a escoltar, tota mena de formules de suposat jurament, promesa o acceptació del càrrec que res té a veure amb la formula tradicional i oficial. En molts indrets, serà difícil saber si realment qui pren el càrrec , l’accepta amb la promesa de complir amb la legalitat o no....i el president de la mesa d’edat, i el secretari/secretària, hauran de ser molt vigilants i molt estrictes, o tenir molta màniga ampla, per acceptar les formules emprades, en alguns casos amb un clar escarni a la legalitat vigent.
Això, en un país seriós, no pot passar. No hauria de passar, i sóc ferm partidari de modificar els termes de la sessió, com per exigir un jurament o promesa real, sense dubtes, sense escarnis. Sinó, el càrrec no es pot exercir. No estem en un país democràtic, com perquè el primer deure, d’un càrrec electe, sigui incomplert.
Si com tot indica, el partit socialista torna a governar, a nivell estatal, confio en veure de nou a la Ministra Batet , en el càrrec que tant eficaçment ha exercit. A ella, i a tots els companys d’Executiu adreço la petició de modificar el protocol de presa de possessió dels càrrecs electes, en ajuntaments, consells comarcals, diputacions, parlaments autonòmics, governs regionals, i per descomptat Corts Generals, i govern central. Si estem en una democràcia plena, la formula, el compromís ha de ser el mateix.
Ningú té la obligació de presentar-se a cap càrrec. El fer-ho, s’accepten determinats compromisos, lligats als drets i deures del càrrec. Sinó es compleixen, no es pot exercir, punt i final. Tant simple, tant senzill com això.
I derivat de la presa de possessió, s’ha d’establir què es pot posar i què no en els edificis oficials. Cap bandera no oficial, cap símbol no oficial, cap artilugi que no vingui justificat per les funcions que exerceix l’edifici, representatiu del poble, ciutat, territori, país o nació. Si els ha de representar a tots i a totes, només poden haver-hi els que ens representen a tots/totes.
I com en tota norma, ha d’haver-hi les sancions derivades de l’incompliment. Clares, diàfanes, i fàcils d’aplicar. I sobretot immediates.  Qui no jura / promet amb la formula oficial, no pren possessió del càrrec. Qui incompleix la normativa de banderes i símbols, sanció econòmica a nivell personal i destitució del càrrec. No invento res que no funcioni en els països seriosos, i profundament democràtics. Es hora que ho apliquem aquí.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?