Thursday, May 30, 2019

 

ARRELAMENT TERRITORIAL - art. Diari de Terrassa


ARRELAMENT TERRITORIAL.

Passades ja les municipals i europees, queda clar que l’arrelament territorial és fonamental a l’hora de ser capaços de conformar candidatures, i tenir presència en el conjunt del país.
Catalunya té 947 municipis, en un territori, relativament petit, i això fa que la necessitat de trobar persones disposades a dedicar una part de la seva vida, al món municipal, sigui molt nombrosa.
Pensar que en pobles de 300 o 400 habitants, les candidatures han de tenir un mínim de 7 candidats/es, si és que no hi volen posar suplents, pot semblar fàcil, però trets els menors d’edat i alguns de major edat, que consideren no poden assumir aquestes funcions, queda un petit bloc, per trobar els candidats/es suficients per conformar una llista.
Si a tot plegat, es vol aconseguir pluralitat, vol dir afavorir la presència de dues o tres llistes, cadascuna amb els mateixos problemes per completar el nombre indispensable. D’aquí que només els partits d’àmplia i perllongada presència territorial puguin ser capaços de cobrir la major part del territori.
A més, a diferència de les ciutats, els regidors/es, així com els alcaldes, no poden aspirar a guanyar-se la vida en el càrrec. Es a dir, a cobrar un sou, per les hores dedicades. Hi ha una aportació per càrrecs electes, procedents dels temps del tripartit, destinada als municipis de menys de 2.000 habitants. No és molt, però va ser una bona iniciativa, perquè alguns alcaldes de pobles petits, tinguin una compensació, en funció de la dedicació que acorden, en el ple corresponent.
Amb tot, caldria modificar l’actual situació, perquè , també en els pobles petits i mitjans hi ha una gran dedicació si les coses es volen portar bé. I els pressupostos municipals no donen per cobrir aquestes compensacions. S’ha d’aconseguir que sigui ,a càrrec als pressupostos de la Generalitat, com es pugui retribuir la dedicació de diversos càrrecs polítics municipals, als afers públics.
La majoria de persones desconeixen l’enorme complexitat de gestionar un ajuntament, ni que sigui petit o mitjà. No solament per les hores dedicades al manteniment de les infraestructures, equipaments i serveis municipals, sinó per la gran quantitat de reunions, dintre i fora del municipi ( Consells Comarcals, Diputació, Generalitat, ADF, Organismes comarcals de recollida de residus, mancomunitats, fons de cooperació, entitats socials....) que ocupen moltes hores a la setmana, amb molts desplaçaments dintre i fora de la pròpia comarca.
I que un ajuntament estigui ben o mal gestionat, no depèn únicament de tenir persones preparades, elegides el diumenge passat, sinó que tinguin disponibilitat de temps. Sovint, és molt més important la dedicació que no pas les titulacions.
Estem a l’endemà de les onzenes municipals, i toca començar be, la nova etapa. Qui creia que el mapa municipal seria radicalment diferent, s’equivocava, com s’han equivocat els qui han volgut fer servir els ajuntaments com a “tropes de xoc” independentistes. Ara toca, reprendre l’agenda municipalista i posar els problemes municipals en primer lloc. Deixar enrere els desafiaments i els actes lligats al procés, i pensar en la gent.
Hem perdut energies, hem tensionat i crispat la societat, fent molt més difícil l’art de governar. A pocs dies de deixar enrere la llarga etapa de vida municipal, desitjo i espero la recuperació del seny i el treball seriós, per part de tots els ajuntaments. I si alguns creuen poder continuar amb les estratègies del procés, veuran com els ciutadans, al final exigiran tancar aquesta etapa, per estèril i impròpia d’una institució.
He mirat i estudiat el mapa postelectoral, i continua sent “tossudament divers i plural”. Que ningú s’equivoqui ni pensi en arraconar partits perquè no combreguen amb els seus objectius. El partit socialista, ha demostrat la seva implantació territorial, i ha fet possible tenir representació en centenars de petits i mitjans municipis, a més de a totes els grans ciutats. Precisament el caràcter divers i plural, és el que enriqueix la presa de decisions i estratègies d’un partit. Tinguem- ho present a l’hora de prendre decisions. 







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?