Thursday, April 04, 2019

 

LA CATALUNYA BUIDA - art. Diari de Terrassa


LA CATALUNYA BUIDA.
Una gran manifestació ,va recórrer el centre de Madrid, el diumenge passat, per fer sentir la veu i la reivindicació de la “ España vaciada “. Un terme un pèl forçat o si voleu, poc escoltat, però que ja ha esdevingut norma, per a explicar l’existència de milers de pobles, en perill de desaparició.
Des d’aquell ja llunyà, “Teruel existe”, ha plogut molt, i el problema ha anat creixent fins el punt d’esdevenir un dels principals problemes del país. Quan parlo de país, parlo d’Espanya i lògicament, en aquest concepte hi entra Catalunya, agradi a alguns, o no. El problema el tenim tots plegats, i no perquè conformem un sol país, un sol estat, sinó perquè aquí mateix ,podem parlar de la  “Cataluña vaciada”, o Catalunya buida.
La imatge de despoblament, per a molts, eren pobles de Soria, Zamora, Segovia, ... Teruel, Huesca...i tantes altres províncies, però sobta quan portem aquest problema a Catalunya. Aquí, molta gent no s’imagina que amb tantes ciutats grans, i set milions i mig d’habitants, puguem tenir territoris molt poc habitats. Doncs sí. Tenim el mateix problema, i la mateixa situació que províncies molt llunyanes .
Per posar algun exemple proper, puc explicar que a la comarca del Berguedà, tenim 6 pobles de menys de 100 habitants. I d’aquests 6, Sant Jaume de Frontanyà i Gisclareny, son els més petits de Catalunya, amb menys de 30 habitants. I si anem a la del Solsonès, en trobarem 12 de menys de 300 habitants, i si anem a unes quantes comarques de la província de Lleida, veurem unes quantes dotzenes de pobles, en situació similar.
No tenim aquí, una situació diferent, de la dels nostres veïns més propers, o més llunyans, resultat d’unes polítiques de concentració urbana, i deixadesa del món rural, en general. No ha existit una política de país, capaç de portar serveis essencials, a llocs amb poca gent. El principi que ha manat sempre, és el d’afavorir la concentració, en detriment de la població. Tants caps, tants barrets, pot servir per anar a votar, però no per a desenvolupar un país, de manera harmònica i racional.
El resultat, és una Catalunya buida, que si es continua buidant, deixarà un immens rere país sense població o amb una petita població envellida, que no podrà fer front al manteniment adequat del territori. I un territori desequilibrat, és un territori mala guanyat, del que no se li treu profit, i fàcilment destructible  per les inclemències del temps o els incendis. Així estem, i d’aquí que ens haguem sumat a determinades accions dels promotors de la “España vaciada” començant per a conscienciar els governs de que ja no callarem, fins trobar solucions a les reivindicacions , llargament desateses.
De fet, hi ha uns primers símptomes en tots els partits, del poder que poden tenir aquests territoris, si s’ajunten i promouen accions contundents. Es evident que en temps electorals, alguns fan veure que els preocupa la situació, per passar a oblidar-la d’aquí un parell de mesos, però altres, tenen clar que aquest tema, ha vingut per quedar-se i per obligar a fer canvis importants en les lleis futures. Un primer compromís, és tenir coberta tota Espanya , de banda ampla, d’aquí a 2021. Hem escoltat promeses similars, anys enrere, sense haver-se fet realitat. No n’hi ha prou amb promeses. Aquestes s’han de reflectir en pressupostos, en obligacions, en imposicions a les grans empreses de serveis, en innovacions en matèria d’impostos, en facilitats per a noves implantacions agrícoles, ramaderes, forestals...
En fi, en seguirem parlant, en els propers mesos i anys, però he volgut deixar clar que el clam escoltat a Madrid, és un clam , també català. A vegades, ens creiem diferents, o més espavilats en no caure en greus errors, quan aquí, hem seguit el mateix camí que tants altres indrets.








<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?