Friday, April 05, 2019

 

ELS ÚLTIMS DEL 79 - art. Regió 7


ELS ÚLTIMS DEL 79.
Quedem ja molts pocs alcaldes i regidors, en actiu, procedents de les primeres eleccions municipals de l’etapa democràtica, iniciada, el 3 d’abril de 1.979. Com a màxim, un parell de dotzenes, dintre del total dels 947 municipis que té Catalunya i dels 8.116 que té Espanya. Aquesta setmana, els que quedem, hem complert 40 anys d’aquella data històrica, si bé, la nostra feina començà el 19 d’abril, amb l’elecció dels primers Consistoris democràtics, sorgits d’aquelles eleccions.
Anteriorment, s’havien celebrat eleccions generals, molt importants, i molt decisives per tancar una etapa i obrir-ne una altra, plena d’il·lusió i llibertat, però la democràcia a peu de carrer, la del dia a dia, realment començà el 19 d’abril. En ben pocs dies i setmanes, els nous ajuntaments obriren portes i finestres, per fer-hi entrar una alenada d’aire fresc , després de 40 anys de dictadura.
Estem a punt de celebrar les onzenes eleccions, i la majoria dels qui ens hem mantingut al servei dels nostres pobles, deixem pas, a una nova generació. Es hora del relleu volgut, decidit a les darreres eleccions o en els darrers mesos, cada decisió és personal i intransferible, però marxem, els últims del 79. En pot quedar algun d’escadusser, en algun municipi, però els nous temps, requereixen nous protagonistes.
Marxem, satisfets de la feina feta, i amb l’orgull d’haver protagonitzat una etapa històrica, del nostre poble i del nostre país. La història d’un país, és la suma de la història de tots i cadascun dels municipis que el conformen. Res seria com és, sense la participació destacada dels ajuntaments, que han protagonitzat el major canvi viscut, en els darrers cent o cent cinquanta anys.
Marxem, però, cansats, esgotats per una darrera etapa , especialment dura i complicada per culpa d’un procés independentista que ha modificat les maneres de viure i treballar pels nostres pobles.
Vàrem entrar en els ajuntaments per a treballar pels nostres pobles. El primer i més important eren els projectes municipals, el benestar dels ciutadans, la cooperació amb altres municipis, per a millorar infraestructures, equipaments i serveis. Res ens distreia en aquesta pretensió d’atrapar el temps perdut, per culpa de 40 anys de dictadura, en que els ajuntaments no complien les seves funcions.
La pretensió de convertir els ajuntaments en peces d’escacs, en el joc dels partits independentistes, ha destrossat la majoria de programes electorals, impedint tirar endavant projectes per culpa de batalles internes, mancances externes, i tota mena d’entrebancs a l’hora de gestionar els afers públics.
S’ha volgut convertir els plens, en petits parlaments, on presentar tota mena de mocions, propostes i resolucions, fent creure que tindrien rellevància en la batalla independentista. Ningú, ha volgut retre comptes ni explicar la pura i dura realitat, d’haver enganyat, i haver malbaratat esforços, en pro d’un projecte inviable per impossible.
Els qui vàrem entrar en el 79, teníem clars els nostres objectius, i els hem mantingut, malgrat tot i malgrat tots, però l’esforç dedicat, esgota, perquè , en comptes de remar tots en la mateixa direcció, n’hi ha hagut que volien anar en direcció contrària. Els danys produïts pel procés independentista, han estat immensos, sobre tots els ajuntaments. I encara hi ha partits que volen continuar venent l’ús dels ajuntaments, com a simples peces, d’un procés inacabat, inconclús, per no haver acceptat el seu fracàs. Confio en que els nous equips entrin per a recuperar l’esperit del 79, consistent en una plena dedicació a l’ajuntament i als seus ciutadans, tenint clar que, a un ajuntament s`hi va a servir, i no a servir-se’n.








<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?