Tuesday, April 30, 2019

 

DIÀLEG, DESGASTAT I DESTRUIT - art. Endavant digital.



DIÀLEG, DESGASTAT I DESTRUIT .
Convindria recomanar als partits independentistes, l’estudi i repàs de l’etimologia de les paraules, per evitar buidar-les de contingut, o fer-les servir en moments i llocs equivocats. Sóc de lletres, i estic cansat, perdó , avorrit d’escoltar , dia sí, dia també, la petició de diàleg al govern central, al partit socialista, a l’Estat, a la Justícia, a les altres forces polítiques, als governs de la UE, o del món mundial.
Semblen haver convertit el mot “diàleg”en una clau d’entrada a un altre món, només visible i viable, per a ells. Es hora de retornar a les paraules el seu veritable sentit. Si algú no el sap que es compri un bon diccionari etimològic, i les vagi repassant a mesura que vagin apareixent, però hem de deixar de perdre esforços i temps, en propostes que no tenen cap fonament ni cap voluntat de ser posades en pràctiques.
Perquè en diuen diàleg, de la intransigència ? Perquè en diuen diàleg, de demanar trencar amb l’estat de dret ? Perquè en diuen diàleg d’exigir vulnerar la Constitució i l’Estatut d’Autonomia ? Perquè en diuen diàleg de voler imposar el que la majoria del poble català ha rebutjat ?.....Es hora d’exigir claredat, coherència i tallar en sec, propostes inassolibles. No fer-ho és continuar en la ficció, en l’engany, en aparentar autèntic diàleg, quan el que es pretén és imposició de condicions.
Hem passat les generals, i ben aviat, haurem passat les municipals i europees. Serà el moment de parlar clar i deixar l’ambigüitat pel passat. Es desastrós enganyar-se contínuament i enganyar el país amb peticions que res tenen a veure amb el que realment es pretén.
Si algú creu que diàleg vol dir, posar com a condició per votar Pedro Sánchez, com a futur president del govern , la celebració d’un referèndum d’autodeterminació, va en direcció contrària, no ha entès que mai, mai, s’autoritzarà una acció que vulneraria l’estat de dret. Els partits independentistes, han de tenir clar que una petició, condició, exigència o pressió per aquesta banda, té els segons comptats. El no, és rotund, immediat i d’efectes indefinits.
I si per diàleg entenen altres actuacions unilaterals, des de Catalunya, o exigits al govern central, que posin en entredit el compliment de la Constitució o l’Estatut d’Autonomia, tindran el mateix destí. Aleshores perquè enganyar ? L’engany, la mentida, sempre acaba passant factura, perquè tard o d’hora la veritat surt.
I el que no ha fet ni farà Pedro Sánchez serà moure’s de l’estricte compliment de la legalitat. Es tant evident i tant lògic, que fa vergonya haver-ho de repetir. Per tant, vistos els resultats, a Espanya i a Catalunya, si algú vol diàleg, ha de ser dintre del marc que tots hem acceptat com a obligat: Constitució i Estatut. Anar per altres camins, son camins sense sortida. El partit socialista, i amb ell, el govern central, no hi entraran.
En resum, deixem de desgastar la paraula diàleg, i quan es tingui clar què significa i cap on porta, serà el moment de realment sentar-se i parlar de present i futur. I si deixen passar aquesta gran oportunitat, de tenir a Madrid, un home dialogant, comprensiu i amb voluntat de trobar un millor encaix de Catalunya dintre Espanya, hauran perdut , una vegada més, la gran oportunitat històrica, que han donat uns resultats, com els que tenim. En uns dies ho veurem.






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?