Sunday, April 28, 2019

 

CONTINGUT EL PERILL - art. Nació Digital Solsona


CONTINGUT EL PERILL
Just a l’endemà de les eleccions, el primer que hem de valorar és que s’ha contingut el perill d’un pacte de dretes d’imprevisible futur, per a tot el país, i molt especialment per a Catalunya, on els tres volien imposar unes condicions inacceptables.
La segona constatació, és que la molt alta participació ha permès uns molt bons resultats al Partit Socialista, com per poder garantir la continuïtat de Pedro Sánchez en la presidència del govern i estudiar quines son les formules per a disposar d’una clara estabilitat. En aquest punt caldrà esperar unes setmanes, per a veure per quina opció es decanta. Es lògic esperar els resultats de les municipals , europees i autonòmiques en bona part d’Espanya, abans de prendre una decisió en ferm.
La tercera constatació, és la bona estratègia seguida per ERC, per aconseguir saltar per damunt de Junts x Cat, i situar-se com a primera força política a Catalunya, frec a frec amb el PSC. I aquesta és una altra de les grans constatacions de la nit electoral. El retorn del PSC a la primera línia política amb un increment de vot espectacular, situant-lo a prop d’un milió de vots, i passant de 7 a 12 diputats, a més de guanyar a la província de Barcelona. Un avenç rellevant en un moment estratègic, a un mes de les municipals.
La quarta constatació és superar el 75 % de participació , en unes generals. Una participació històrica, encara que no sigui la més alta de la democràcia, sí és la més elevada en el que portem de segle, després de multitud de conteses electorals. Això, dona peu a un cert optimisme, en el sentit de que quan la gent veu les “orelles al llop”, no espera que aparegui, sinó que fa els possibles perquè no aconsegueixi botí.
Hi ha moltes altres variables a estudiar i valorar, però , ara toca fer la digestió dels resultats i esperar els posicionaments dels diferents partits, davant aquests resultats. L’important és la garantia de continuïtat d’un govern progressista en el govern central. Això és bo per Espanya, i especialment bo per a Catalunya. Aquí, s’ha de veure la lectura que fan els partits independentistes dels resultats, i molt especialment quina pot ser la deriva d’ERC, davant el futur immediat. Sincerament, trobarem a faltar a Joan Tardà. Ara seria el gran moment per un polític bregat i realista, amb uns resultats que podrien permetre bones estratègies, per a aconseguir resultats viables. Tenir al capdavant del grup parlamentari una persona com Rufian, omple d’incògnites, la futura trajectòria. I en política s’ha vist moltes vegades que un millor resultat, no sempre comporta millors beneficis....toca esperar.
Una darrera lectura ràpida és sobre el futur de Junts x Cat. Estan satisfets per no haver perdut tant com les enquestes predeien ¡¡¡ bé, qui no es consola és perquè no vol, però si no trenquen el cordó umbilical amb Waterloo, poden anar de victòria en victòria, fins a la derrota final, ...i s’hi estan acostant a marxes forçades. Només cal veure el mapa  català de resultats.
Ara i aquí, em quedo, amb la “contenció del gran perill “ que suposava una possible suma de les tres dretes, i la garantia de continuïtat d’un govern de progrés, sensible a totes les qüestions socials, i amb ganes de normalitzar relacions amb Catalunya. En els dos grans reptes, el PSC, hi tindrà un rellevant paper. Se l’ha ben guanyat.  
I disposar de majoria absoluta en el Senat, és la segona dada més rellevant de la jornada. En parlarem en un proper article.
 






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?