Thursday, March 07, 2019

 

TORNA LA PROCESSIONÀRIA - art. Diari de Terrassa

TORNA LA PROCESSIONÀRIA.
La natura i el clima, a vegades, es conjuren per a complicar la vida i les activitats en el món rural. Ara mateix, tornem a tenir una invasió considerable de l’eruga, dita processionària , perquè quan comença el bon temps, baixa dels pins, i en llargues processons se’n va a buscar un lloc adequat per enterrar-se a vint o trenta centímetres sota terra, i esperar la transformació, per esdevenir papallona, i recomençar el cicle.
Aquesta innocent i curta explicació, suposa un curiós i complicat sistema de reproducció, en un animal que pot semblar inofensiu, o simplement fastigós, però produeix danys considerables sinó es controla la població. La bonança d’aquest hivern, ha avançat el seu cicle, i podem ja veure les corrues característiques, i amb elles, els danys conseqüents.
I els danys son considerables, en molts municipis i comarques de Catalunya, quan la concentració de bosses en els arbres, esdevé preocupant. Uns quants centenars d’erugues poden arribar a matar un pi, o deixar-lo en situació molt delicada. I milers de bosses, en milers de pins, pot suposar malmetre boscos sencers.
Hi ha però, altres afectacions que molta gent no coneix, o no sap ben bé, d’on provenen. Els pèls o pues que porten les erugues, son escampats pel vent, i converteixen camps, boscos i zones properes, en llocs no recomanables per l’al·lèrgia que poden causar en persones i animals, o per picors en articulacions, de molt difícil tractament.
El mateix passa a vaques i altres animals de pastura quan , tot menjant, ingereixen els pèls o les pues, produint inflamacions realment espectaculars i molt doloroses. Així, doncs, l’actual situació, en diverses comarques de  Catalunya és preocupant . I no solament preocupant sinó desastrosa per l’àmbit del turisme i esport rurals. 
En zones, molt afectades, no es poden organitzar activitats a l’aire lliure pel que suposen de possibles molèsties i complicacions respiratòries, de manera que als danys en la pròpia natura, hem d’afegir-hi els derivats de no poder fer moltes de les activitats habituals.
Exposat el problema, què demanem a les administracions ? Que s’ocupin de vetllar per un adequat equilibri i actuïn en conseqüència, quan aquest es desequilibra. Hi ha mesures “naturals” que s’intenten planificar però amb moltes dificultats. Facilitar la feina als depredadors naturals, és una, i una altra és actuar amb productes no perjudicials per a les persones. La majoria d’ocells, son depredadors, i ajuden a combatre les erugues si bé, alguns son molt efectius, com és el cas de la Puput ( abubilla, en castellà) , la mallerenga ( herrerillo) i alguns altres, però en farien falta uns milers més dels que tenim per donar l’abast.
Aleshores, o ajudem a combatre, o la invasió augmenta. Aquí, és on entra la crítica a la Generalitat, per la poca inversió anual. Només amb plans plurianuals es pot combatre eficaçment, i durant anys no s’ha fet. L’any passat i possiblement aquest any, no va arribar a un milió d’euros, l’import per fumigar les àrees més afectades. Aquest import s’hauria de doblar, i tots els qui governem , sabem que governar és decidir, posar prioritats, i si es mal gasten en unes coses, no hi ha diner per altres de més importants.
Si en comptes, de gastar en un parell o tres “d’ambaixades catalanes”, el diner es destinés a una finalitat com la que proposem, el problema quedaria resolt. A vegades, no hi ha diner perquè se’n va a objectius mal plantejats, o simplement inútils. La missió d’un bon governant és la de fer un ús adequat del diner públic, posant clares prioritats, en tot lloc i moment. Estem lluny de seguir aquesta simple norma de bon govern.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?