Wednesday, March 20, 2019

 

PER SERVIR O SERVIR-SE'N ? art. El 9 Nou


PER SERVIR, O PER SERVIR-SE’N ?
A poques setmanes de tancar una llarga etapa de vida municipal, des de l’abril del 79 fins el 15 de juny d’aquest 2019, primer com a regidor de govern ( mitjançant pacte, durant 12 anys) i tot seguit, 28 anys d’Alcalde, amb majoria absoluta, puc assegurar que dels deu mandats municipals, aquest és , sense cap mena de dubte, el més complicat de tots. I no ho dic pel meu poble, en concret, sinó pel conjunt dels municipis de Catalunya. Estem a punt de tancar un mandat, ple de comportaments inconscients, imprudents, i sobretot, estèrils.
Portem 40 anys de democràcia, i en aquesta llarga etapa, no ha estat fàcil governar un ajuntament, i encara menys, un de petit, però a falta de recursos hi posàvem esforç, dedicació i imaginació, compensant les mancances amb la recerca de sortides imaginatives i sobretot, constructives. Els primers mandats, foren exemple de suma d’esforços i ganes d’atrapar el temps perdut, per culpa dels 40 anys de dictadura franquista.
Després, vingueren uns anys de bonança econòmica, fruit del bon govern municipal, ajudat per generoses ajudes de la Diputació de Barcelona i la renascuda Generalitat. A tots plegats, s’hi sumaren aportacions del govern central, i com no, de la UE, els qui saberen anar a buscar-les. Els responsables polítics teníem clar que estàvem a l’ajuntament per servir-lo i amb ell, a tot el poble. En els plens,els debats,  les mocions, propostes, precs i preguntes, es centraven en temes municipals. En ben poques ocasions, marxàvem del poble, per a retornar-hi tot seguit, àvids de trobar solucions als problemes plantejats. No preteníem, ni era la nostra voluntat, convertir el Ple, en un petit Parlament, per a tractar-hi temes sobre els quals no tinguéssim cap competència, ni opció a intervenir.
Aquesta idea clara i diàfana d’estar en un ajuntament “per servir”, ha donat pas a “servir-se’n “ per part dels partits independentistes. El dany causat ha estat immens, perquè ha distret l’atenció i els esforços, cap a lluites que ben poc tenien a veure amb els problemes del poble o ciutat. Han volgut fer servir els ajuntaments com a punta de llança de la batalla partidista, deixant de banda, les prioritats municipals, per a dedicar-se a les prioritats del seu partit. Si algú es dedica a estudiar la feina feta, en inversions, en infraestructures, equipaments i serveis, s’adonarà del que dic. Com més intensa ha estat la dedicació de l’equip de govern, al moviment del procés, menys efectivitat ha tingut la tasca municipal.
Aquest canvi de prioritat, ha durat tot aquest mandat, i correm el perill que, alguns, el vulguin allargar al proper mandat que començarà, a les 12 del migdia del proper 15 de juny. Seria fatal, continuar per aquest camí, però hi ha elements per pensar que alguns així ho volen. Estem en plena preparació de candidatures municipals, amb una aferrissada lluita entre PEDeCat o com li vulgueu dir, i ERC, per veure qui fa més llistes, i qui pot obtenir més alcaldies, per fer-les jugar, en el proper partit. L’interés per l’ajuntament en concret, pel poble , en concret, és secundari. El que els importa és augmentar el pes polític per a poder negociar o imposar noves condicions en les batalles futures, a nivell de Generalitat ,o del procés.
Enmig d’aquest anhel per “servir o servir-se’n”, el partit socialista vol mantenir el que ha estat la seva constant prioritat: el municipalisme, clar i contundent, lluny d’altres batalles que no siguin les pròpies del poble o ciutat. En aquestes eleccions, es confrontaran aquestes dues visions, i la gent ha de triar. Hem vist ja, multitud de gesticulacions que no han servit per a res, en els darrers quatre anys. Equips de govern que han programat plens extraordinaris, mocions a tort i a dret, viatges a Barcelona o a Bèlgica, debats sobre temes aliens ....tot, per a res. Esforços i temps perdut, per arribar on som ara. Un govern de la Generalitat inoperant, un president perdut, i unes finances destrossades, que han repercutit en la manca total d’ajudes als ajuntaments.
Ara i aquí, molts deixem pas a noves generacions, però hem presidit els ajuntaments, amb un ànim clar de servei al poble. Aquesta ha estat la nostra prioritat, i els resultats estan a la vista de tothom. No donguem pas, als qui volen entrar-hi “per servir-se’n”. Els resultats d’uns i altres, son totalment diferents.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?