Wednesday, March 13, 2019

 

CAP A UN QUART LLIBRE D'ESPANYOL - art. pel blog personal


CAP A UN QUART LLIBRE
.
En els meus anys de professor d’espanyol, a l’Acadèmia Internacional Inlingua, a Berna
 ( Suïssa) , em varen encarregar la redacció de 3 llibres d’ensenyament de la llengua, per a substituir les velles edicions que feien servir, les prop de 200 acadèmies, repartides per tot el món.
Va ser quan van néixer “El primer libro de español”, “El segundo libro de español, i “Practique el español”, un llibre de lectures i exercicis, lligat al primer llibre. Aquests llibres, han estat el manual d’aprenentatge de l’idioma ,durant un bon nombre d’anys. Suposo que a hores d’ara ja els han renovat, vistos els anys transcorreguts.
De totes maneres, els faig servir, en les meves classes d’espanyol per als refugiats, acollits per Creu Roja, a l’alberg de Berga. Alumnes de Rússia, Ucraïna, Geòrgia, Tunísia, Mali, Somàlia, Congo, Síria, ....però, una vegada hagi deixat el càrrec d’alcalde i disposi de més temps lliure, he decidit, anar per un quart llibre, especialment pensat per a donar classes a aquests refugiats.
La necessitat prové de la urgència d’ensenyar en 6 mesos els elements essencials de l’idioma, de manera que es puguin espavilar, a nivell professional i de vida, a casa nostra. Hem de tenir un llibre molt esquemàtic, molt pràctic i molt útil, com per evitar perdre el temps, en materials que no faran servir d’immediat. Res de coses suplementàries, o poc utilitzades. Vocabulari útil i els temps verbals, més indispensables, la resta ja ho aniran aprenent a mesura que tinguin contactes amb altres persones d’aquí.
Així, doncs, a finals del mes de juny em tancaré un temps per a fer el guió, i tot seguit, hi aniré treballant, fins a completar-lo. Penso en un llibre d’unes 30 lliçons, adaptat al “mètode directe”, seguint les pràctiques de les escoles Berlitz i Inlingua. Aquest és el millor mètode per a estrangers, perquè no es fa ús de traduccions ni ús d’altres llengües que no sigui la espanyola. Els anys de professor, fan que sempre parli de llengua espanyola i no castellana, per evitar malentesos en els alumnes, i que no pensin que estudien una altra llengua.
En resum, vista la utilitat que pot  tenir un llibre d’aquestes característiques, he decidit emprendre aquesta nova feina, una vegada hagi deixat la de polític en actiu. La previsió és poder-lo tenir acabat en el termini d’un any, aproximadament. No hi ha cap pressa, però m’agrada començar un treball, posant-li un termini, ni que sigui aproximat. Estic segur que amb una eina com aquesta, la feina de professor, es podrà planificar millor.

Borredà, 13 de març de 2019.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?