Monday, March 04, 2019

 

CADA DIA HA DE SER 8 DE MARÇ - art. Nació Digital Solsona


CADA DIA HA DE SER 8 DE MARÇ.
Va ser una bona idea la de dedicar un dia de l’any a recordar o lluitar per una causa determinada. Ens posa al dia de les injustícies o batalles pendents, per a resoldre un tema determinat. El proper divendres, serà 8 de març, Diada Internacional de la Dona Treballadora, o simplement de la Dona. De fet, totes les dones son treballadores, a casa, a fora, o als dos llocs alhora.
Si mirem enrere, hem avançat molt, en una part del món, però queda molt per fer. Moltíssim. I per descomptat, en alguns llocs, queda, gairebé tot per fer. Però, la immensa feina pendent, no ens hauria de desanimar ni tampoc no valorar el que s’ha avançat. Poc a poc, en racons allunyats de nosaltres, veiem llum d’esperança en que les coses van canviant. Llegir que l’Aràbia Saudita, ha nomenat la primera dona ambaixadora als EUA, és una noticia impactant. Segur que al darrere hi ha una estratègia per a fer-se perdonar per bestieses comeses, però trencar amb una decisió com aquesta, el que era impensable , temps enrere, és important.
Com important és donar un gran premi i reconeixement internacional, a dones que lluiten contra l’ablació en països africans. O a projectes que fomenten l’educació i formació professional a dones que mai havien pogut entrar en una escola, pel simple fet de ser dones. O participar en projectes de desenvolupament integral, el Senegal, amb un paper preponderant de les dones, com és el nostre cas, el de l’ajuntament de Borredà, produeix la satisfacció de veure com en només 12 anys, el canvi ha estat immens. I més que ho serà en els propers anys, amb altres projectes en curs.
I aquí, a casa nostra ? Crec, i ho dic, amb coneixement de causa, tenim el govern més decididament feminista de tots els que hem tingut en els 40 anys de democràcia recuperada. A vegades, es fa més pel futur de les dones amb unes quantes decisions clares i contundents, que amb anys de prèdiques i bones paraules. Nomenar un Consell de Ministres, amb la meitat de dones, posades no en “ministeris – maries”, sinó en alguns tants rellevants com Economia, Educació, Sanitat, Portaveu, Defensa ....suposa mostrar cap endins i cap enfora la fortalesa de les dones, en qualsevol lloc i moment.  Suposa un trencament amb el passat, i una aposta cap el futur.
Però, la cosa no queda aquí, perquè hi ha multitud d’altres batalles per fer i per guanyar. La maternitat compartida, la igualtat laboral ja no de paraula sinó de fets. Que les dones puguin saber què guanyen els seus companys d’empresa, i així puguin reclamar igualtat de condicions, i que qui les escolti tingui les eines legals per a penalitzar l’empresa discriminadora, son decisions cabdals per arribar a bon port.
En pocs mesos, la presència de dones en el més alt òrgan de govern, s’ha traduït en múltiples fronts de canvis, però és que aquesta voluntat feminista s’ha introduït en altres àmbits, com el privat, en que les empreses tenen clar que s’han acabat els grans consells d’administració amb cap dona, o amb una de florero. Ja no és de rebut. Ja es penalitzaran aquestes imatges i no es permetran sinó es vol tenir la ciutadania en contra.
En resum. Anem pel bon camí, si bé, la meta és llunyana. Amb tot, en vuit mesos hem vist més avenços que en vint anys. Toca allargar aquests 8 mesos i fer-los molt més llargs i molt més intensos com per a garantir que cada dia sigui 8 de març, a nivell institucional, i a nivell de la societat. En això, els socialistes ho tenim molt clar, i així es reflecteix , no solament en documents i propostes, sinó en fets concrets.






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?