Tuesday, February 12, 2019

 

SANITAT, A LA BAIXA - art. El Setamanari Berguedà


SANITAT, A LA BAIXA.
Sense cap mena de dubte, la Salut, és la principal preocupació de la gent, i només ens en donem compte, quan falla. I ara, la Salut o si voleu la Sanitat, s’està deteriorant de manera visible i ràpida.
Fins ara , molta gent no havia valorat prou bé, el gran sistema sanitari que teníem, en bona part, gràcies a la universalització del servei que es va fer en temps del president Felipe González, de la mà del Ministre Ernest Lluch.
D’aleshores ençà, les inversions en nous hospitals, ambulatoris, CAP’s, i consultoris mèdics, públics, ha estat intensa i extensa, fins aconseguir tenir un sistema de Salut, entre els millors del món. Es més, son molts els països que han vingut fins aquí per estudiar-lo i copiar-lo.
Però, ara està malalt. Més ben dit, està en greu perill de subsistència, amb un deteriorament, a tots els nivells i en tots els àmbits.
La degradació del sistema, va venir de la mà de les fortes retallades del Govern Mas, a Catalunya i del govern Rajoy, a la resta d’Espanya. Aquí, Artur Mas va voler passar al davant de tots , amb retallades del 30 %, en els pressupostos del Departament de Salut o Sanitat.
I que ningú s’equivoqui, sota l’excusa d’estalviar, hi havia la pressió de mútues i sistemes sanitaris privats, que s’han fet multimilionaris, amb aquestes retallades.. Segur que tots els lectors coneixeu, o vosaltres mateixos heu acabat anant a la privada, davant les llargues llistes d’espera de la pública.
Han deteriorat el sistema públic, creant un caos sanitari que comporta situacions realment indignants. Conec en el poble i a la comarca, gent que van d’un cantó a un altre, per visites que no tenen cap coordinació, unes amb les altres. Els fan anar a Manresa, a Barcelona, o a Terrassa per proves que es podrien fer aquí, a Berga.
Hi ha retards de mesos, per fer-se un TAC, o una Ressonància magnètica. No hi ha pediatres, o la meitat dels que es necessiten. El mateix passa amb uròlegs, cardiòlegs, o altres especialistes....Hem passat de primera divisió, a segona, i estem a punt de baixar a tercera, i sembla no siguem prou conscients de que ens hi juguem la vida. O si voleu la qualitat de vida que fins ara teníem.

No ens podem conformar ni resignar a veure aquest deteriorament com si fos inevitable. Paguem impostos, com pagàvem , anys enrere, doncs, hem de tenir un servei com teníem anys enrere. I que no s’excusin amb batalles per banderes o processos, perquè la gran prioritat, ara i sempre, és tenir uns serveis bàsics de qualitat, començant pel de Salut. Si hi ha mobilitzacions, afegim-nos-hi. Ens hi va la vida.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?