Tuesday, February 26, 2019

 

PENSANT EN EL FUTUR - art Nació Digital Solsona

PENSANT EN EL FUTUR.
En ben poques ocasions, al llarg dels darrers 40 anys,  hi ha hagut tanta sintonia entre les propostes i decisions del PSOE amb les del PSC. L’arribada de Pedro Sánchez a la Secretaria General, i poc després a la presidència del govern, ha permès renovar un partit i unes formes de governar, que eren del tot necessàries per a allunyar-se de les formes del passat. Qui no es renova, no té futur, i en aquest cas, la renovació ha estat profunda, tot i que encara falta molt per fer.
Un govern, ha d’estar format per persones preparades, segures i amb idees innovadores, com per encarar uns temps molt complicats, tant a nivell intern com extern. Ara i aquí, podem veure com cada membre del govern, és una persona amb garanties de portar bé el seu ministeri, i fer propostes que realment siguin realistes, i alhora agosarades. No es pot continuar amb l’atonia de governs passats. El món global es mou a una velocitat increïble i qui no el segueix, no resol els problemes que comporta.
Ha estat un greu error no concedir més temps al govern, per fer canvis de major profunditat. En només 8 mesos hem pogut veure un devessall d’iniciatives com en cap altre moment de la història recent. I ara mateix, cada setmana, en el consell de ministres assistim a decisions que modifiquen positivament la vida quotidiana i aporten esperances a col·lectius que fins ara les havien perdut. S’està treballant en tots els sectors i en tots els àmbits alhora, amb una eficàcia, ben poques vegades vista.
Perquè s’ha trencat aquesta dinàmica ? Perquè no donar oxigen a un govern que ho estava fent bé, i que encarava el futur, amb les idees clares i les decisions adequades ? Pel que anem veient, la decisió dels partits independentistes, ha vingut de la mà de la por a implicar-se i a fer front, a les lògiques crítiques d’una part del seu electorat que no concep, protestar per una banda, i pactar per l’altra. Accepto que no és gens fàcil encarar aquesta etapa, pels dirigents d’aquests partits. Estan immersos en un relat de protesta continua, i això no els fa veure, el complicat futur que hauran de gestionar. Quan es pensa només en el present immediat, les idees queden curtes i perden la vista a mig i llarg termini.
Però, pensant en el futur, s’ha d’evitar trencar els pocs ponts que queden. De fet, malgrat totes les adversitats, ahir mateix ens assabentàvem, de tres reunions bilaterals entre el govern central i el de la Generalitat, en aquestes darreres setmanes. Vol dir que encara hi ha algú que pensa en el futur, i el prepara per fer-lo viable. A Catalunya i a Espanya, tenim la gran oportunitat de donar una nova etapa a Pedro Sánchez, per a poder pacificar les relacions, normalitzar-les i acordar unes relacions estables, sota el principi del respecte mutu, la coherència i la realitat.

Pensant en el futur, quan les aigües baixin més calmades, que Catalunya pugui tenir un sistema de finançament més just, en el qual el principi d’ordinalitat estigui present, i que la llengua, cultura i ensenyament del català, estiguin blindats, contra nous intents de modificar-los, pot suposar retrobar la normalitat perduda. Seria un greu error desaprofita l’oportunitat, perquè el govern central, en aquests mesos ha donat més mostres verbals i pràctiques, que en molts anys,  els anteriors governs. Pensant en el futur, convé normalitzar el present. Ben aviat tindrem la gran oportunitat.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?