Monday, February 04, 2019

 

LIDERATGE MUNDIAL, EN UN TEMA CLAU - VENEZUELA - art. Nació Digital Solsona


LIDERATGE MUNDIAL, EN UN TEMA CLAU – VENEZUELA.
Res millor, per tenir una clara idea de la magnitud de la tragèdia, que conèixer casos reals de persones fugides de Venezuela, per motivacions polítiques, o per pobresa extrema. O les dues alhora. En els albergs per a refugiats, cada vegada hi ha més persones d’aquesta nacionalitat, que expliquen autèntiques barbaritats , a nivell de carències, repressió, i manca total de perspectives de present i futur.
El nombre de peticions d’asil, va a un ritme de 56 per dia, i a finals de 2018, hi havia a Espanya, 208.333 refugiats. Una xifra només superada, en anys anteriors per Colòmbia, degut a l’existència de les guerrilles i la inseguretat general, a tot el país.
Els refugiats expliquen la vida real en el país, en els darrers anys, fins el punt d’esdevenir impossible, esperar. Un país ric com aquest, sotmès als capricis, d’un autèntic dictador, impossibiliten imaginar una sortida dialogada i democràtica. D’aquí la necessitat d’emprendre una via molt excepcional, i molt poc vista, en els darrers anys.
Avui, a primera hora del matí, el president del govern espanyol, ha fet efectiu el que havia promès, una setmana enrere. Si no es convocaven eleccions lliures, amb plenes garanties democràtiques, reconeixerien Juan Guaidó com a legal representant del poble veneçolà, amb la petició de que tant aviat com pugui, convoqui eleccions.
Així, s’ha fet públic i així s’hi han sumat, altres grans països com Alemanya, França, Regne Unit, Àustria, Dinamarca i Suècia. Queda encara molta feina per fer, com ha reconegut el Ministre Borrell, però el pas s’ha donat, i tot fa preveure un canvi radical en la situació interna de Venezuela, com per a imaginar una sortida de Nicolàs Maduro, i amb ella, l’inici d’una nova etapa en aquest llunyà i alhora proper país llatinoamericà.
Es molt important aquesta decisió, pel país en si mateix, però igualment, perquè dona peu a imaginar futures actuacions semblants, en casos igual de sagnants. No podem quedar-nos quiets davant injustícies i atropellaments de les llibertats, per part de personatges que creuen poder fer i desfer, a la seva voluntat.
Es evident que el moment és delicat, perquè tenim uns quants lideratges, en les grans potències que no suposen la tranquil·litat i seguretat del passat, en que les forces eren més clares i ostentades per persones d’una gran fiabilitat personal i política. Ara, tot és variable, insegur, objecte de canvis sobtats, que poden fer variar les previsions d’avui mateix. Amb tot, Espanya havia de fer front a les responsabilitats i al que s’espera d’ella. Avui podem estar orgullosos del lideratge de Pedro Sánchez, en aquest tema crucial.
Es en els moments delicats, quan es demostren els lideratges. I tenir un polític amb les idees clares i una voluntat de ferro, permet confiar en que sabrà gestionar les tensions , derivades de la decisió, tal com ho està fent amb altres conflictes que ha trobat, i que ha de mirar de portar a bon port. Avui, tenim una mostra més, de les immenses diferències, entre un govern del PP i un del PSOE, en matèries tant rellevants com la política exterior, en un món especialment revoltat.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?