Monday, February 18, 2019

 

INTERNACIONALITZAR EL JUDICI I EL PROCÉS - art. Nació Digital Solsona



INTERNACIONALITZAR EL JUDICI / EL PROCÉS.

Des de fa temps, hi ha qui creu que la salvació del procés, i fins i tot del judici, passa per internacionalitzar els temes, i esperar reaccions d’alguns dels principals països del món, pensant que les seves reaccions faran moure el tauler.
Aquesta idea, ja es va mostrar totalment errònia, fa un parell d’anys, en motiu de l’1-O, com abans , havia passat amb el 9 N. Alguns, poden pensar que estem en el melic del món, però el món, està ple de conflictes i ple de dificultats internes, que no deixen espai per ocupar-se de les externes.
El conflicte , és molt difícil d’entendre, per als qui no tenen una formació molt ajustada de la realitat catalana i espanyola. D’entrada, el principal problema, no és ni tant sol extern, sinó intern. Què vull dir ? Que sense una amplíssima majoria interna, a Catalunya, de partidaris de la independència, tots els moviments estant mancats de força suficient.
Estem ancorats en dues meitats, sense canvis substancials, al llarg dels anys, però, a més alguns dels moviments fets pels partits independentistes han tret arguments o visions amables, de cara enfora.
En els principals països de la UE, no es recolzarà cap moviment, contrari a la Constitució pròpia, perquè suposaria avalar moviments similars en els seus propis països. Impensable. Com impensable per ells, és organitzar consultes o referèndums, sense complir amb els requisits oficials, i encara menys acceptable consideren, vulnerar juraments fets, o aprovar lleis contràries a l’estat de dret.
Tot plegat fa, impensable trobar recolzaments externs, dintre de la UE, com tampoc fora de la UE, a no ser que el vulguin fer servir per afeblir-la. Cosa no desitjable, ni per nosaltres mateixos.
Per estar ben informat, veure opinions d’altres països, i alhora practicar alguns dels idiomes que parlo, tot sovint em dedico a mirar noticies de canals francesos, alemanys i anglesos, i puc afirmar que les grans empreses de comunicació donen ben poca informació de la nostra situació. I quan la donen, és molt asèptica, per no dir enrevessada, i mancada de recolzaments.
Algun programa, ho ha tractat amb més amplitud, però no he vist especials simpaties ni comprensió. Això pot contrastar amb algun programa de molt petit format, o molt localista, que pot haver mostrat alguna simpatia o proximitat, però es tracta de mitjans amb molt poc ressò.
Aleshores, què fer ? Doncs, confiar en nosaltres mateixos, i ser conscients que de fora no vindrà cap solució. No hi haurà cap país que es fiqui en la política interna espanyola, ni en la catalana. Si tots tenim clara aquesta situació, toca pensar en sortides adients, i evitar les impossibles, com és la unilateralitat. Ha quedat clar el poder de l’estat de dret. No vulguem inventar altres sortides, som és la internacional, perquè cometríem un nou error. Ara i aquí, primer ,ens hem de posar d’acord els catalans i després pensar en un millor encaix amb Espanya. Teníem i tenim un govern central, ben predisposat i l’hem malaguanyat. Fem el possible per reforçar-lo, i aconseguirem aquest nou encaix. Del contrari, el futur no serà gens atractiu ni profitós.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?