Wednesday, January 09, 2019

 

ESPANYA, EN ELS PRIMERS LLOCS EN QUALITAT DEMOCRÀTICA - art. Blogesfera socialista


ESPANYA OBTÉ UNA NOTA DE 8,08 PUNTS SOBRE 10, EN QUALITAT DEMOCRÀTICA.
Segons el DEMOCRACY INDEX, que elabora cada any el diari THE ECONOMIST, i que es el índex de referència en qualitat democràtica, a nivell mundial, Espanya es manté en el lloc 19, d’entre tots els països del món. Cal dir que l’estudi es fa sobre un total de 165 països.
Només hi ha 20 democràcies plenes en tot el món, i Espanya és una d’elles, de manera que té puntuacions realment rellevants en tots els apartats estudiats. Veiem els més importants. Obté un 9,17 en pluralisme polític. Un 8,82 en llibertats civils, i entre un 7,14 i un 7,78, en cultura política , funcionament del govern i participació política.
Els primers en el rànquing son : Noruega, Islàndia, Suècia, Nova Zelanda, Dinamarca, Canadà, Irlanda, Finlàndia, Austràlia, Suïssa...y com hem dit, en el dinovè lloc, Espanya. Un lloc d’autèntic privilegi, per davant de països tant importants i rellevants com EUA, França, Itàlia, Portugal o Bèlgica...
Aquest manteniment, en un lloc tant destacat, tira per terra totes aquelles acusacions de “democràcia de baixa intensitat”, o les acusacions de ser fills del “Règim del 78 “, lligades a consideracions d’haver-se rendit a les pressions franquistes. Podríem allargar a l’infinit les declaracions que dia sí dia també, fan partits i personatges que volen vendre, una manca de democràcia, davant les actuacions que han dut a terme.
La realitat, sempre s’acaba imposant, i per moltes mentides i moltes acusacions, que alguns s’empenyen en emetre, el cert és que estem a la capçalera de les democràcies mundials. I no per això no hem de poder criticar qüestions que no ens agraden o que no funcionen prou bé. Sempre hi ha motius per millorar i per avançar en matèria de democràcia i llibertats, però el que no es pot admetre és dir que no vivim en plena llibertat.
Veure i escoltar, de part de partits que han vulnerat l’estat de dret, lliçons de democràcia, no és de rebut. Precisament la democràcia es defensa i es garanteix, pel compliment de les lleis vigents, les quals es pot proposar modificar, però mai vulnerar. D’aquí la importància d’haver aparegut aquest índex, en aquest precís moment. De fet, cada any per aquestes dates es donen a conèixer les valoracions fetes, però son molt oportunes, perquè demostren la falsedat de les acusacions dels partits independentistes, respecte del valor de la democràcia espanyola.
Som una democràcia plena. Estem en el dinovè lloc a nivell mundial, i estem per davant de països que molts prenen com a model de funcionament democràtic. Doncs, que sàpiguen que Espanya els passa al davant, i manté aquesta posició des de fa uns quants anys. Es més, alguns que s’han refugiat a Bèlgica, i la posen com exemple de bon funcionament, està uns quants llocs per darrere d’Espanya.
Queda un darrer recurs, al qual tot sovint alguns recorren, com és el de desprestigiar l’agent avaluador. Ho poden fer, però tenen el fracàs assegurat. The Economist, en aquest i altres camps, està fora de tot dubte. El Democracy Index, és incontestable des de la seva creació.









<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?