Tuesday, January 15, 2019

 

CONDICIONS I POSSIBILITATS - art. Nació Digital Solsona

CONDICIONS I POSSIBILITATS.
Tant en la vida pública, com en la privada, si es vol negociar s’ha de tenir clar, el que es pot oferir i el que es pot demanar. O a l’inrevés , segons qui estigui a una banda o altra de la mesa negociadora.
Per demanar impossibles, millor no perdre, ni fer perdre el temps. Doncs bé, aquest matí de dilluns dia 14 de gener de 2019, s’han reunit a Waterloo, els membres del Grup Parlamentari de Junts X Cat, amb greus discrepàncies sobre l’estratègia a seguir, pel que fa els PGE( pressupostos generals de l’Estat).
Hi ha divisió d’opinions en el Grup Parlamentari a Catalunya, similar divisió existeix en el Grup del Congrés, i en la pròpia executiva del PDeCat,  de manera que ningú sap ben bé què acabaran fent. Mentrestant ERC va per la seva banda, refusant tota dependència de la posició dels seus socis de govern, i encara més del president inactiu, Torra.
Ara bé, a falta de posicionament concret i coherent, es practica el que en política diem, cossa endavant, i a veure on va la pilota. Després, ja decidirem com continuem el partit. La cossa endavant, explicitada per l’ex – president Puigdemont, és que no pensen deixar tramitar els pressupostos generals, sinó es donen dues condicions inexcusables: una, és determinar un sistema o una via per garantir que les partides destinades a Catalunya, realment vinguin, i no passi com en altres ocasions, en que s’ha promès, una cosa, i n’ha vingut una altra.
Segurament en aquesta primera condició, tots hi estaríem d’acord, perquè a falta de confiança mútua, s’ha de buscar algun sistema garantista. Molt bé, busquem-lo i acordem-lo entre les dues parts. Seria ja un avenç important.
Ara bé, al costat d’aquesta primera condició, n’hi posa una altra, que saben les dues parts que és d’impossible compliment. Formar una mesa de debat i negociació per un referèndum d’autodeterminació. Impensable per impossible, i no és perquè uns vegin el tema d’una manera o tinguin una opinió o una altra, és que la Constitució no ho permet, com no ho permet cap Constitució de cap país del món. Així, doncs, posar aquesta condició, és sinònim de no voler arribar a cap acord. Es més, és la via per impedir qualsevol apropament i resolució del conflicte.
Perquè s’insisteix en una via tancada ? Algú pot creure que un president de govern, d’aquí o de més enllà, negociarà una proposta inconstitucional, i per tant, fora de l’estat de dret ? No han vist prou clar els independentistes que no hi ha cap sortida a la unilateralitat ? No han comprovat que fora de l’estat de dret, no hi ha cap sortida viable ? Doncs, bé, posar sobre la taula. Més ben dit, dir de paraula que sinó s’accepta aquesta proposta no es facilitarà la tramitació dels PGE, ni es votaran, malgrat comportin grans beneficis per Catalunya, significa situar-se fora de la realitat, una vegada més, i donar peu a una nova crisis interna del món independentista que no comprèn, no s’aprofiti la mà estesa del president Sánchez, per treure’n benefici per a tots els ciutadans.

Estem, en el que he dit al principi. Si a dues bandes, una es comporta fora de la realitat, és impossible apropar posicions, i encara menys, arribar a acords. Aleshores, només queda una solució que podem veure ben aviat, i és l’apartament dels intransigents, per donar pas als dialogants. Esperem ho facin ben aviat. Tots hi sortiríem guanyant. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?