Monday, November 26, 2018

 

VAGA MÈDICA, TOTALMENT JUSTIFICADA - art. Nació Digital Solsona



VAGA MÈDICA ,TOTALMENT JUSTIFICADA.
Avui, dilluns dia 26 de novembre, i durant tota la setmana ,està convocada vaga mèdica, en assistència primària, però que també afecta alguns hospitals i centres sanitaris,de diversa categoria i implantació territorial. El motiu: les brutals retallades, en l’àmbit sanitari, en els darrers 7 anys, i el caos organitzatiu i assistencial, existent.
Aquesta vaga està plenament justificada, i tots els usuaris, i ciutadania , en general, hem de ser comprensius, i sobretot solidaris, en les propostes presentades, perquè van encaminades a recuperar, els serveis perduts.
Sovint, ens ocupem dels temes de Salut, quan tenim problemes, a nivell personal o familiar. Mala decisió, perquè els temes de Salut els hem de tenir sempre sobre la taula, i ser exigents, en el seu manteniment i qualitat.
Teníem un servei de Salut, realment modèl.lic, tot i que perfectible, com tota obra humana, però el seu funcionament era clarament positiu. Les primeres retallades, de l’inici de la crisis, en temps del govern d’Artur Mas, varen suposar un cop dur, a la qualitat i la organització assistencial. Cop que es va anar perllongant, en els anys següents, fins arribar a la situació actual, que és insostenible. I ho és pels metges i equips assistencials, i lògicament pels usuaris, que han vist perdre, serveis, terminis, i proximitat.
A dia d’avui, és habitual tenir enormes retards en les visites mèdiques, similars retards en tot tipus d’analítiques, estudis, informes, etc, fins el punt que els retards es miden en mesos. Molts mesos. I ja no parlo solament de malalties lleus, sinó d’altres de pronòstic més greu. Tots tenim amics i parents, que ens informen de la situació que pateixen, i com de freqüents son les derivacions cap a mútues privades, per pagar de la butxaca, el que abans anava inclòs en la sanitat pública.
No és estrany, el gran negoci de la medicina privada, en aquests temps de retallades públiques. Qui s’ho pot permetre, se’n va a la privada, i qui no, ha d’esperar i desesperar per ser atès, en la pública, en uns terminis totalment inacceptables.
Aquesta vaga, arriba en el moment oportú, per exigir decisions de govern, en comptes de batalles en el aire, a la recerca d’una república inexistent que està eliminant els beneficis de l’autonomia real.
Catalunya, era capdavantera en assistència mèdica , amb unes prestacions realment modèl.liques, copiades per altres CCAA i fins i tot països llunyans. Retallar i desmuntar el sistema, ha produït la sortida de milers de professionals de la sanitat cap a països on son molt ben valorats, i pagats, de manera que la majoria d’ells ja no tornaran. El mateix passa, en el sector d’infermeria, desmantellat de forma similar, al sector mèdic, amb unes carències enormes, de determinats professionals, que no poden ser substituïts, perquè no n’hi ha.

Es parla d’un dèficit proper als deu mil metges, i sis mil infermeres, amb properes jubilacions que incrementaran les xifres. Recuperar aquestes xifres, suposen molts anys, d’estudis i pràctiques, per tenir-los a les consultes, en les condicions degudes. Com més tardem, més patirem. D’aquí la necessitat d’exigir recuperar la qualitat de vida perduda, en l’àmbit més rellevant de la vida personal i col·lectiva. La Salut, la primera prioritat. Doncs, bé, el sector ha dit prou. Sumem-nos-hi, per exigir aquesta prioritat figuri en els pressupostos de la Generalitat i facilitar l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat. Es la via, que pertoca, amb total urgència. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?