Thursday, November 29, 2018

 

VAGA I POBLES PETITS - art. Diari de TErrassa



VAGA I POBLES PETITS.
Es evident que hem passat d’una assistència primària de primera divisió, a una de segona, amb tendència a baixar, a tercera. Això, ho viviu a les ciutats, però molt més en pobles petits, on els serveis mèdics son fonamentals, per la doble condició d’atendre els usuaris, i donar la sensació de seguretat, a tots plegats.
Cada servei que perdem, perdem un tros de la vida quotidiana. Ens va passar, amb el tancament de la única oficina bancària, i de l’únic caixer automàtic, i no volem ens passi, amb les escoles, i encara menys amb l’ambulatori, o consultori mèdic, com li diem, per aquí.
A cada reunió d’alcaldes, o amb responsables de Sanitat, insistim en mantenir els serveis actuals, justificant-los en l’elevat nombre de persones grans, amb l’increment de població durant les vacances, i especialment a l’estiu quan hi afegim campaments, i persones en els tres càmpings i quatre cases de turisme rural.
Prova de la gran importància que els hi donem, son les inversions, en local, manteniment, equipament, i renovació d’alguns aparells que haurien de ser pagats per l’ICS, i en canvi, es paguen des de l’ajuntament per mantenir el nivell de qualitat.
Dit això, entenem i recolzem totalment , la vaga d’aquesta setmana, perquè la precarietat i escassetat de personal i material, ha arribat a extrems mai imaginats. Fa un parell de dies, varem comprar un petit aparell, per noranta euros, per evitar fer esperar a la gent, o que l’haguessin de portar de Berga, i tornar-lo, per no tenir partida per facilitar-ne un a cada poble. Es un exemple, al qual, podria afegir-ne uns quants més.
Així no es pot treballar bé, ni amb perspectives de futur. Falten professionals en determinades especialitats, començant per pediatres, però en molts altres àmbits, i els informes que rebem sobre metges i infermeres que han marxat cap a terres, més o menys llunyanes, ha deixat desmantellat bona part de les plantilles del país.
A què juguem , doncs, des del govern de la Generalitat ? Si algú creu que imaginant repúbliques , val la pena perdre les competències i finançament de l’autonomia que teníem, anem per mal camí.
I és que la precarietat de mitjans i el caos organitzatiu, no és cosa només de Sanitat, també ho podem veure en un altre departament estratègic, com és Ensenyament, o en un altre de vital, com és Interior. I afegits a tots ells, els pobles petits es troben abandonats en ajuts, per a mantenir serveis bàsics, com son els camins, dels quals ja en vaig parlar la setmana passada.
Un govern no pot estar parat, paralitzat o en batalla permanent en el seu interior, per no saber cap on anar o què fer. Els qui seguim l’actualitat diària, veiem la gran possibilitat de tenir pressuposts generals, per l’any vinent, en els quals hi ha partides importants per a Catalunya. Qualsevol govern responsable, ha de ser pràctic i eficient, i resoldre les necessitats de la gent. Ara i aquí, el tema de la sanitat, és de vital importància, i no podem esperar a temps millors. En els darrers anys, visites que es planifiquen en qüestió de dies, o màxim, setmanes, han passat a esperar mesos. El mateix passa, amb analítiques, operacions o qualsevol altre acte mèdic. I els de pobles petits, cada pas, requereix viatges a fora, esperes i retorns complicats. Per això, recolzem una vaga, que ha de servir per sacsejar consciències i fer moure el govern, com per trobar-hi solució.

I sobretot evitar noves retallades de personal. Es més, cal recuperar plantilles perdudes, en els darrers anys, que permetin tenir professionals de cada especialitat, per arribar no solament a la gent de ciutat, sinó a cobrir tot el territori. No volem ser ciutadans de segona, com ja ho som, en molts àmbits. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?