Tuesday, November 20, 2018

 

MÀSTERS EN ERRORS - art. Nació Digital Solsona

MÀSTERS EN ERRORS.
Esgotats ja, els adjectius més comuns, hem de fer servir, formules més enginyoses o inusuals per a explicar com pot ser que es deixin perdre ocasions d’or, per a progressar i aprofitar la conjuntura per “fer calaix”. I no se m’entengui malament. Quan dic “fer calaix”, vull dir obtenir grans rèdits col·lectius. No té res de negativa o pejorativa aquesta expressió, al contrari.
Torno a posar sobre la taula, conscient de fer-me pesat, de la immensa saviesa del govern basc, a l’hora d’aprofitar totes les ocasions, per “fer calaix”, per obtenir avantatges, que en altres circumstàncies no serien factibles. Amb un govern, faltat de recolzament parlamentari, cada nova negociació, pot comportar un avenç en temes encallats.
Així ho han fet ells, al llarg de tota la història, i ara ho repeteixen amb uns resultats realment esplèndids. Perquè no seguir el mateix camí ? Fa pocs dies el aprenent de president , Torra, va anar a Euskadi, i allà el mestre de govern, Urkullu li explicà, els grans avantatges de donar oxigen al govern Sánchez, a canvi d’uns quants acords, bons per a totes les parts.
Hi ha sobre la taula, uns pressupostos generals per a 2019, realment positius, que trenquen, amb força anys de retallades i poques inversions territorials. Ara és l’hora d’aprofitar una certa bonança econòmica com per traslladar-la a la ciutadania, mitjançant formules diverses, totes elles de gran rellevància per la vida quotidiana. Ja no parlem només d’elevar el salari mínim, o de recuperar ajuts per les persones en atur, majors de 52 anys, sinó d’incentivar l’economia amb projectes de gran volum.
I entre els destins territorials de les noves inversions, s’hi troben 2.200 milions, destinats a Catalunya. Es una xifra important, que permet trencar amb la tendència negativa dels darrers 6 o 7 anys, i començar-la a canviar. Es un volum d’inversió , capaç de rellançar l’economia , juntament amb altres iniciatives complementàries, com el refinançament d’una part del deute de la Generalitat, que passarà a mans del FLA....
Plantar-se amb una negativa, genèrica, global, per culpa de la imputació de la fiscalia contra els presos polítics, i els fugitius, és no entendre el funcionament d’un Estat democràtic. Creure que un govern pot actuar, ordenant imputacions “a la carta”, o alliberant presos, a l’espera de judici, és viure en un altre món. Viure en una altra realitat que res té a veure amb la terrenal. I es fer mal, i fer-se mal a uns mateixos. Quina culpa hi té el país, per uns comportaments i unes actuacions il·legals dutes a terme, en el marc d’un procés , totalment irresponsable ?
Però, és que , a més de negar tota negociació de cara els pressupostos generals, es tornen a produir comportaments ben poc meditats, com dir que sí, a alguna proposta, i no, a d’altres. Els partits independentistes no s’atreveixen a trencar amb totes les negociacions per por a que un no general i total, els passi factura, si van a eleccions, aviat.

I enmig de tots aquests despropòsits, la més total i absoluta paràlisis del govern, en uns moments estratègics, per arribar a acords, i sortir del pou en el que uns quants ens varen ficar. S’ha de reconèixer que han cursat un Màster en errors, difícil d’incrementar.  Un altre moment històric perdut, per culpa d’un govern i uns partits sense carta de navegar. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?