Friday, November 23, 2018

 

BUTLLETÍ - INFORMEM - EDICIÓ ESPECIAL - BORREDÀ


                BUTLLETÍ – I N F O R M E M – Edició Especial- novembre 2018.
HORA DEL RELLEU – HORA DELS ADÉUS.
A les eleccions municipals de 1979, vaig entrar de Regidor, a l’Ajuntament de Borredà, i en sortiré com Alcalde, el juny de l’any vinent, si Déu vol. Hauran estat 40 anys, ininterromputs de servei al poble, 12 anys de Regidor de govern i 28 anys d’Alcalde.
Marxaré, amb la consciència tranquil.la ,i la satisfacció d’haver dedicat 40 anys de la meva vida, a treballar pel poble on he nascut, i viscut, la major part del temps. Son pocs, els polítics que poden presentar una tant llarga longevitat, i una fulla de serveis, que crec, és clarament positiva, almenys des del meu punt de vista.
No he cobrat mai de l’ajuntament, entenent aquest càrrec com una dedicació voluntària, amb l’objectiu de posar al dia infraestructures, equipaments i serveis, en un poble, que com la majoria del país, havia estat molt poc atès, durant molts i molts anys.
Els primers dotze anys, al costat dels Alcaldes, Andreu i Nadeu, i després ja com Alcalde, vàrem endegar un programa a curt, mig i llarg termini de renovació total del poble, amb multitud d’actuacions que l’han convertit en uns dels més ben equipats de la comarca, i fins i tot de Catalunya.
No vull fer llista exhaustiva d’accions dutes a terme, però hi ha una dada de per si molt significativa, com que l’any 79, l’Ajuntament tenia un patrimoni valorat en uns 300.000 euros, i ara el deixem, amb un, de prop de 9.000.000.  Si tanquem els ulls, i anem 40 anys enrere podem reproduir un municipi amb carències notables, en tots els àmbits, i amb necessitats immediates que poc a poc es varen anar resolent.
Simplement a tall de petit recull, recordem:
Construcció nova Casa Consistorial. Construcció noves Escoles. Compra zona esportiva. Electrificació rural, per portar la llum a gairebé totes les cases de pagès. Redacció primer Pla d’urbanisme. Construcció piscines, pista poliesportiva, pista de tennis, pistes de petanca... Planificació i Urbanització Zona Nord, obertura de 5 carrers nous. Instal·lació Servei de TV per Cable. Condicionament de gairebé tots els camins rurals del terme municipal. Compra i construcció CAP mèdic. Municipalització del Servei d’aigua, amb una complerta renovació, ampliació i legalització de les instal·lacions, amb inversions per un total de 3.000.000, en els darrers 20 anys. Impuls a la instal·lació de noves activitats industrials i turístiques. Redacció d’un nou Planejament Urbanístic ( NNSS). Ampliació zona residencial – Cal Gall, i Camí de la Roca. Construcció Depuradora Aigües Residuals ( EDAR). Conversió antigues escoles, en Casal de la Gent Gran. Construcció Aparcament Municipal ,per a 110 places. Inventari patrimoni municipal. Ampliació cementiri municipal, Restauració St. Sadurní de Rotgers, Restauració Pont de Sant Joan,Renovació total de l’enllumenat públic, Ordenació arxiu municipal ... i multitud d’altres accions i actuacions, de més o menys rellevància, que han comportat la gestió de prop de 30 milions d’euros, en aquests 40 anys de governs municipals.
Es evident que totes aquestes actuacions, son resultat del treball en equip, dels tres alcaldes que ha tingut el municipi de Borredà,  i de tots els regidors/es ,en aquesta llarga etapa democràtica. Només el treball, en equip i coordinat, permet aplegar i actuar en tants àmbits i sectors alhora. Un segon mèrit, és aconseguir recursos econòmiques de les altres administracions, de manera que es puguin dur a terme, projectes que només amb els recursos municipals, haurien estat impossibles. En aquest cas, Diputació de Barcelona, Generalitat de Catalunya , Govern Central, i en algun cas UE, han fet aportacions importants, com per poder realitzar els projectes que havíem plantejat.
QUEDA MOLT PER FER  - Programació propers 10 o 15 anys.
L’agost de l’any passat, vaig publicar en el meu bloc: joanromacunill, i vàrem repartir pel poble un document , sota el títol, PLANIFICACIÓ, ESTRUCTURA I ACTUACIONS AJUNTAMENT DE BORREDÀ , 2018 – 2030.
Qui el vulgui veure i llegir , el té al seu abast. L’equip de govern, que acabarà el mandat el dia 15 de juny de 2019, traspassant l’ajuntament, al nou Consistori que hagi estat elegit en les eleccions municipals del 26 de maig, ha elaborat una llista de temes que s’haurien de planificar per dur a terme , en els propers anys.
No son capricis, ni projectes ornamentals, sinó d’autèntica necessitat. Qui cregui que per haver fet molt, ja està tot fet, s’equivoca. Queda molt per fer, com es pot veure a continuació. Dependrà del nou equip de govern l’estudi i priorització d’accions i actuacions, però , tard o d’hora , la majoria de punts, per no dir tots, s’hauran d’executar.
Condicionament Carrer de la Font  ( finançament i tramitació ja fetes).
Recerca nova captació d’aigua per garantir un volum addicional de 100 M3 / dia(estiu)
Pla Director de l’aigua ( pla per programar necessitats, en els propers anys)
Renovació complerta del Casc Antic. Aixecament de carrers i places, per renovar xarxa clavegueram, xarxa d’aigua, i pavimentar de nou, amb materials adients. Aquest gran projecte s’ha de repartir en 3 o 4 fases, i buscar ajuts de Diputació i Generalitat.
Connexió xarxa clavegueram , darrera C/Berga ( privada) a la xarxa municipal.
Renovació o anul·lació xarxa clavegueram, darrera Plaça Major, c/ Manresa ( privada), a xarxa municipal.
Travessera  urbana, de la Carretera, entre principi i final, per a poder disposar d’un itinerari peatonal , a cada banda de la carretera.
Pla subministrament aigua – zona Puigcercós – Riera de Merlès – La Pera – Xuriguera – Sant Esteve.
Urbanització nucli urbà del Pont de la Sorra.
Urbanització nucli urbà de Coll del Bas.
Segona fase restauració església de Salsellas.
Completar zona esportiva, instal·lant un parc infantil i un parc per la gent gran ( compartit) en el terreny , abans ocupat pels horts del Canudas.
Construcció magatzem municipal per al material municipal i els vehicles.
Acabar el condicionament dels camins municipals, per tenir-los en bones condicions.
Adequació Illes ecològiques, per instal·lar-hi adequadament tots els contenidors de selectiva . En total 6 illes, en el nucli urbà.
Redacció i edició nou llibre històric – turístic de Borredà
Adquisició terreny situat a la cruïlla de la Carretera de Sant Jaume i la de Ripoll per condicionar-lo com aparcament.
Adquisició i instal·lació d’un sistema d’eliminació de sulfats del pou núm. 2 de Cabanes.
Renovació ramal , xarxa d’aigua, de dipòsit de Subirà a El Rocal ( és molt antic i perd aigua)
Adquisició i renovació de tots els comptadors d’aigua, instal·lats en totes les vivendes del Casc Antic.
Redacció inventari de camins públics ( derivat del catàleg de camins públics que ja tenim )
Construcció pista pàdel, a l’extrem del camp de futbol, proper a Cales Monges.
Renovació contracte de lloguer del Local Puigmal, i procedir a renovar el terra del local i renovar els WC.
Finalització , renovació cablejat enllumenat públic.
FINANÇAMENT DE LES INVERSIONS I ALTRES CONSIDERACIONS.
La llista que figura , en el punt anterior, suposa unes inversions de més de 6 milions d’euros, només possibles de dur a terme, si s’aprofiten tots els ajuts disponibles de la Diputació de Barcelona, Generalitat, Govern Central i UE, com hem fet nosaltres. Aquest és el secret de tantes obres i de tanta qualitat.
Deixem l’ajuntament sanejat, a nivell d’endeutament, i raonablement ben finançat, si bé amb els desajustos financers genèrics, entre administracions, per culpa de serveis mal compartits, i no degudament finançats ( escoles, cicle infantil, manteniment CAP, serveis socials...). També deixem un patrimoni en parcel.les que poden ser venudes, i els ingressos , destinar-los a noves inversions.
Pel que fa els crèdits amb Diputació i BBVA, estan a corrent de pagament, i en terminis breus de liquidació total. En resum, l’austeritat ha estat marca de la casa, i no s’han fet despeses que no fossin indispensables. D’aquí els resultats pressupostaris de tots aquests anys.
       HORA DEL RELLEU – HORA DELS ADÉUS.
Després de 40 anys, de dedicació, me’n vaig amb la convicció d’haver fet una bona feina, i d’haver complert el repte que m’havia proposat: transformar el poble, en tot allò que el pugui fer més atractiu, més pràctic i més adient per fer-hi vida.
Això no ha estat mèrit d’una sola persona, en absolut. Això ha estat obra d’un equip de persones, que s’han anat rellevant, al llarg dels anys i que , junts hem portat la gestió, en el lloc volgut. I en aquest trajecte, tanta bona feina han fet els membres de l’equip de govern com els de la oposició. Aquesta és la lògica de la democràcia.  Exceptuat un període de tensions i mal joc, per part d’alguns membres de la oposició, la resta, ha estat correcte i amb bons resultats. Tots els teniu a la vista.
RELLEU I FUTUR.
Els actuals membres de l’Equip de Govern ( Concepció Barniol, Anna Ma. Cunill i Rosa Ma. Soler) i la resta del Consistori, finalitzem el nostre mandat, el dia 15 de juny. Aquell dia, el nou Consistori, sorgit de les eleccions del 26 de maig, prendrà possessió dels càrrecs i elegiran nou Alcalde o Alcaldessa.
Desitgem bona sort i molt encert, als qui prenguin el relleu. Trobaran l’ajuntament ben ordenat i organitzat, i tindran aquesta llista d’actuacions, de cara al futur a la seva disposició. Son ben lliures de seguir-la o no. Pertoca a ells i elles, fer-se càrrec del govern municipal, i emprendre una nova etapa de cara el futur del poble. Nosaltres, hem complert el nostre compromís.
Salutacions i bona sort
Joan Roma i Cunill, Alcalde – President de l’Ajuntament de Borredà
Borredà, novembre de 2018.








<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?