Monday, October 22, 2018

 

LA BILATERALITAT, AVANÇA - art. Nació Digital Solsona


LA BILATERALITAT, AVANÇA .
Malgrat les declaracions, de tota mena, que llencen els partits independentistes, en una clara competició entre ells, la realitat és que els contactes bilaterals, govern català – govern central, avancen. Es un dels bons resultats, de fugir de polèmiques estèrils, creades per justificar un lent, però inexorable, canvi d’estratègia, a la vista de la impossibilitat de tirar endavant, cap iniciativa unilateral.
Poc a poc, van apareixent noticies molt rellevants sobre acords assolits, en aquestes reunions bilaterals. Fa pocs dies, varem saber els amplis acords presos en la reunió entre el Ministre de Cultura i la Consellera del ram, en matèria de devolució d’alguns documents, pendents de retorn de l’Arxiu de Salamanca, així com de tirar endavant diversos equipaments culturals, en el conjunt de Catalunya, paralitzats durant anys.
Iguals avenços importants, en un tema tant vital com el de les infraestructures i serveis, lligats al transport ferroviari, tant el relacionat amb el Corredor del Mediterrani, com a Rodalies, o l’estació de la Sagrera. I sobretot, el reconeixement de que moltes partides, incloses en els pressupostos generals de l’Estat no s’havien dut a terme, en anys anteriors, de manera que s’han acumulat incompliments que cal recuperar.
Tant rellevant com això, els acords financers per a incloure en el FLA ( fons de liquidesa autonòmic) una partida de 3.770 milions, a la qual la Generalitat havia de fer front en els propers dies, sense disposar de prou tresoreria per tancar el deute. Aquesta decisió, junt amb un reconeixement de deute de prop de 1.500 milions, a pagar en quatre anys, donen oxigen a les finances del govern.
Als exemples anteriors, n’hi podem afegir d’altres, relacionats amb el Departament d’Interior i els Mossos d’Esquadra, o amb Agricultura, Ensenyament, etc. Es a dir, en pocs mesos s’han desencallat temes que portaven anys, encallats. Alguns, des de feia prop de deu anys. Si algú dubtava de la voluntat negociadora i dialogant del govern central, ha quedat en evidència. D’altra manera tindríem el país, si aquesta manera d’actuar, hagués estat l’habitual en els darrers anys. Precisament, el greuge comparatiu, el menyspreu, i la falta de diàleg i consens, ha anat alimentant el procés independentista fins el nivell actual.
Ara, toca desinflamar, i demostrar, amb fets, que les coses es poden fer d’una altra manera i que la via del diàleg i la negociació és la única amb bons resultats. Hem perduts molts anys, molts esforços i moltes ocasions, en una batalla que no ens ha portat res de bo. Buscar greuges comparatius, promoure el conflicte, en comptes dels acords, pretendre objectius impossibles, porta al desastre. Per això, és molt important animar i recolzar tots els esforços en la via bilateral, per després, fer ús també de la multilateral. Hi ha temes que poden ser tractats de tu a tu, entre els dos governs, però n’hi ha d’altres que precisen d’una visió i una negociació multilateral, no per això es rebaixa el nivell dels interlocutors ni la possibilitat d’acords amplis. Precisament s’ha d’aprofitar el presència del partit socialista en el govern, per avançar en temes llargament reivindicats, i mai atesos. Ara mateix, en plena discussió dels pressupostos generals per l’any vinent, pot haver-hi una partida de 2.200 milions per a Catalunya, que és un argument de pes per votar-los a favor. Entre mig de tantes polèmiques, la bilateralitat avança, és una bona noticia.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?