Monday, October 22, 2018

 

IMMATRICULACIONS BISBAT DE VIC - art. El 9 Nou



IMMATRICULACIONS DEL BISBAT DE VIC.
Fa un parell de setmanes que la Unió de Pagesos, va alertar sobre una possible immatriculació “indeguda”, de centenars de propietats, per part del Bisbat de Vic, corresponents a les parròquies de la seva demarcació eclesiàstica. Aquestes immatriculacions s’haurien dut a terme durant el període 1998 – 2015, en que la legislació vigent, donava grans facilitats als bisbes per registrar les propietats, a nom de cada bisbat.
En aquesta denúncia, la UP feia una crida – crítica als alcaldes, i grups parlamentaris, per no haver fet prou esforços per supervisar, controlar i exercir les seves funcions, i haver permès unes actuacions que ells consideren “poc ètiques” o poc fonamentades. Obrien també unes reflexions sobre de qui havien de ser propietat, edificis, monuments, cases rectorals, esglésies, ermites, santuaris...si al cap i a la fi, la majoria, per no dir totes, havien estat construïdes amb el treball, esforç i diners dels parroquians.
El debat i discussió pot ser interessant, a efectes històrics, però no sé a què ve, tenir-la a dia d’avui. M’explico. Si hem de qüestionar el dret a la propietat, ho hauríem de fer, des del principi, i en tots els seus elements, començant per qui té la propietat de la terra, dels terrenys i les muntanyes...millor no entrar en aquest debat, perquè no ens en sortiríem, per molta dedicació i anys que hi passem.
Per la part que em toca, i com alcalde, he comprovat que el bisbat de Vic, no ha immatriculat res que no li pertoqui. Es més, podria immatricular unes quantes propietats més, que ningú li qüestionaria, perquè entenc, son de la seva propietat, sense entrar en si dos o tres-cents anys enrere, o mil anys enrere, foren els parroquians qui les varen edificar. Entrar, ara, a qüestionar totes o la majoria de propietats eclesiàstiques ens portaria a conflictes de mai acabar, i sobretot a deixar en els “llimbs”, durant anys, algunes de les edificacions.
Prefereixo aclarir la propietat de totes i cadascuna de les propietats, existents en el territori, per evitar buits legals, que ens compliquen la vida a tots els qui estem a càrrec del territori. Per entendre’ns, es bo comprovar el que diu UP, respecte de si hi ha hagut errors en alguna immatriculació, i si es comprova, fer-la rectificar. Ja ho vaig dir en un anterior article que conec força bé les interioritats del Bisbat de Vic, i em consta que l’inventari de bens, s’ha dut a terme d’una manera eficient i exhaustiva, comprovant l’historial de cadascun dels bens, abans de procedir a la seva immatriculació.
Tot i els anys dedicats, queda encara molta feina per fer, perquè el Bisbat de Vic té una immensa quantitat de bens, però poca liquiditat econòmica, cosa que l’obliga a aclarir les propietats, i procedir a la venda d’algunes per a poder mantenir les altres...
Tornant al principi. Considero que les manifestacions de la UP han produït una alarma innecessària, en un àmbit que està prou ben regulat i supervisat. Els alcaldes, som els primers a voler aclarir el que és de cadascú, especialment pel que fa a monuments, i edificis històrics. He de dir que sempre hem trobat una adequada sintonia amb el bisbat quan hem proposat intervencions en alguns dels monuments. En el meu cas concret, he oficialitzat dos convenis, per a poder restaurar dues esglésies , amb ajuts de la Diputació de Barcelona. En algun altre cas, també el propi bisbat ha contribuït a la restauració d’algun element de l’església parroquial.

Mai es poden generalitzar determinades actuacions, perquè cal anar punt per punt, i comprovar si s’ha actuat amb la prudència i legalitat necessàries, o no. La polèmica pot haver anat bé, per remoure un àmbit, poc estudiat i poc supervisat, que convé regular millor. L’important és que cada bé tingui propietari conegut. S’entén propietari legal i legítim, perquè serà a ell a qui podrem demanar responsabilitats a l’hora de fer el manteniment degut, per evitar danys a tercers, o deixar perdre patrimoni històric. En tenim, molt, moltíssim, i ens pertoca a tots els qui tenim càrrecs institucionals, en primer lloc, i a tota la ciutadania en general, traspassar a les futures generacions el ric patrimoni que tenim. Això és el més rellevant i el més urgent. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?